Du är här

2020-12-29 - Trafik

Se till att synas

Vi har kommit in i den perioden på året där det blir mörkt allt snabbare på kvällen, så det är en bra idé att komma ihåg att plocka fram reflexen ur fickan. Bara för att du ser dig själv innebär nämligen inte att andra också gör det.

De flesta olyckor där gående blir påkörda händer när det är mörkt. Det beror ofta på att de som är ute och går inte har reflexer. De flesta olyckor med gående sker dessutom i tätbebyggda områden med gatubelysning – områden där fotgängarna själva ofta själva tycker att de syns väl, men för bilisten i bilen kan bilden vara en annan.

Utan reflex syns du

  • med mörka kläder, på 20-30 meters avstånd
  • med ljusa kläder, på 60 meters avstånd.

Med reflexer syns du

  • på 125 meters avstånd.
  • Vid vått väglag syns du ännu sämre. Då blir bilens bromssträcka också längre, ofta 2-4 gånger längre än vid normalt väglag.

Bär reflexen rätt
Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är också bra om reflexen sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.

Kontrollera att reflexen fungerar
En reflex är en optisk produkt som man bör hantera varsamt. Du kan kontrollera att reflexen fungerar bra genom att lysa på den på cirka fyra meters håll. Jämför gärna en gammal med en ny, och om den gamla reflexen syns sämre bör du byta ut den. Generellt bör man byta ut reflexer varje år.

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil.

 

Dela med dig av denna artikel på: