Du är här

2017-12-09 - Mat & dryck
Fredrik Gidlund. Foto: Håkan Nordström

Fredrik tar plats i Nobelköket

Banketten på söndag, som hålls i Blå hallen i Stockholms stadshus efter utdelningen av Nobelpriset, samlar delar av den nationella och internationella kockeliten. En av dem är Fredrik Gidlund, Örnsköldsvik.

Fredrik Gidlund är kocken, kökschefen och matentreprenören från Överhörnäs som driver eget parallellt med den vardagliga sysslan i köket och restaurangen på Elite Hotel Mimer i Umeå. Han är en av 35 utvalda kockar som kommer att göra sitt yttersta för att Nobelbankettens närmare 1 500 gäster ska bli belåtna.

Redan i går anslöt han till köksorganisationen, som dessutom består av tio konditorer, för att med övriga förbereda den stora högtiden.
– Det ska bli en rolig utmaning mitt i julmaten och förmodligen en nyttig erfarenhet, säger Fredrik.
Innan han lämnade Örnsköldsvik för Stockholm visste han inte vilka matuppdrag han kommer att ställas inför.
– Menyn till banketten är topphemlig och inget vi får kännedom om förrän vi är på plats och startar förberedelserna. Jag kan bara ställa in mig på ett hårt, men roligt uppdrag.

Vad gästerna får serverat kommer alltså fram till banketten vara en väl bevarad hemlighet. Här är vad som dukades ut förra året:
Förrätt: Kolbakad havskräfta och kammussla med nässlor, ramslök och syltade vinteräpplen.
Varmrätt: Vaktel från Södermanland i svart vitlök och purjolöksaska med jordärtskocka, bevarad skogssvamp och jus på rostat kycklingskinn och senapsfrö.
Efterrätt: Sudachimoln med hjortronsorbet, misosmulor och friterat rispapper.

Dela med dig av denna artikel på: