Du är här

2017-12-06 - Nördrummet

Det öppna nätet - slopa eller inte slopa?

Inget modernt verktyg har blivit så stort på så kort tid som internet. Från att användas till att surfa Facebook och Youtube till att användas när du betalar med kort i kassan i affären så är nätet där och används av oss alla.

Internet är fortfarande väldigt ungt och nytt och har inte varit riktigt stort i mer än ungefär femton år. Men på bara femton år så har internet kommit att bli den moderna tidens viktigaste verktyg. Det är lättare att försöka berätta vad internet inte används till idag än vad det används till.

 

Då något är så stort så blir det inte heller konstigt att bolag vill försöka hitta sätt att tjäna pengar på det. Vi har redan internetoperatörer som du tecknar abonnemang med för att få internet levererat till ditt hem precis som du tecknar abonnemang för att kunna ringa. Men det finns också planer på att kunna ta betalt för specifika hemsidor. 

 

I USA så lobbar man just nu för att slopa ”internetneutraliteten”, den lag som ser till att deras nät är öppet och fritt. Även här i Sverige och i EU pågår en del diskussioner om att slopa våra motsvarande lagar. Försvinner lagarna så kommer internetleverantörerna att få rätt att strama åt nätet och ta betalt av sina kunder för att låta kunderna besöka specifika sidor. 

 

Idag får inte en leverantör bestämma vilka sidor du kan besöka. De får inte heller ta betalt för att stärka din tillgång till specifika sidor utan måste behandla nätet likvärdigt och ge kunderna fri tillgång till allt. Tillgängligheten till en sida får bara stramas åt eller brytas under särskilda omständigheter, t.ex. ifall sidan är under polisutredning.

 

Å ena sidan kan det kanske inte vara en helt dum idé med att slopa det öppna nätet. Restriktioner skulle göra det lättare att stoppa hemsidor som sysslar med olaglig verksamhet, man skulle lättare kunna strama åt terrornätverk som kommunicerar via nätet och det skulle göra det möjligt för leverantörer att samarbeta med hemsidor för att kunna erbjuda bästa surfupplevelse.

 

Men å andra sidan så skulle du förlora din rätt att surfa helt fritt på nätet. Sidor du surfar på kan helt plötsligt hamna bakom betalväggar utan förvarning och du kan bli tvungen att betala extra utöver ditt internetabonnemang för att få tillgång till dessa sidor. Men det kanske också skulle vara ett pris värt att betala ifall terrornätverk, trafficking-sidor och nätets svarta marknad försvann?

 

Jag tänker inte säga vad som är rätt eller fel, det är inte mitt jobb. Frågan om ett öppet internet är en fråga som går stark just nu på grund av den kommande omröstningen om nätneutralitetens framtid i USA, och jag vill bara väcka lite tankar då internet är något som finns överallt idag och används till det mesta på ett eller annat sätt. 

Dela med dig av denna artikel på: