Övrigt

Självständighetsdagen firas

Finlands 100-årsjubileum sedan självständighetsförklaringen 6 december 1917 har firats på många olika sätt under hösten och nu på onsdag är vi framme vid kulmen av firandet då självständighetsdagen uppmärksammas i Örnsköldsviks kyrka klockan 18.30.

Högtidstal och festföredrag med glimtar ur Finlands väg till självständighet, från 1100-tal till 1917, står på programmet och dessutom blir det mycket musik i finsk anda. Traditionella finska psalmer ska sjungas och självklart ska ”Veteranens kvällssång” och Sibelius ”Finlandia-hymnen” framföras med hjälp av Motettkören. Det blir också dragspel av Jörgen Sundeqvist och Päivi Mettälä samt en brasskvintett som spelar in- och utgångsmusik tillsammans med organisten Niklas Jansson.

– Sedan fortsätter vi firandet med kaffe och tårta i församlingshemmet och alla är välkomna, säger prästen Carola Sjölind Westin som också ska vara konferencier under detta tvåspråkiga program.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Svenska kyrkan Örnsköldsvik och Finska Föreningen, och fredag 8 december fortsätter föreningen firandet av 100-årsjubileet med ett finskspråkigt program på Thuleteatern. Där ska man avhandla den finska schlagermusiken i samband med att det är den finländska musikens dag.

 

Publicerat