Utställning

Massor av konst på Utås Gård

Efter att ha visat konst i 20 år är det nu dags för Margareta Olofsson att arrangera den sista julutställningen på Utås Gård. Gården är såld och epoken avslutas med en samlingsutställning där samtliga utställare har anknytning till Utås och byarna runt omkring. Sista utställningsdagen idag, söndag 3 december.

1998 öppnade Margareta Olofsson för första sommaren upp den ombyggda ladugården – som då hade omkring 150 år på nacken – för konstutställning. Därefter har Utås Gård varit ett besöksmål för många konstintresserade, inte minst på grund av den höga kvalitet som alltid präglat utställningarna.

Nu har Margareta och maken Erik sålt gården och till våren går flyttlasset, ännu oklart vart. Men en sista julutställning står runt hörnet, med fokus på lokala konstnärer, hantverkare, fotografer och till och med en modelljärnvägsbyggare.
– Jag har väl varit här och arbetat med järnvägen i två månader, men en sådan här grej bli man aldrig färdig med till 100 procent, säger Gösta Edlund som specialbyggt modelljärnvägen till just den här utställningen.
– Men jag har gjort den flyttbar, så den går att visa på andra ställen senare.
Gösta har för övrigt byggt en annan stor modelljärnväg som finns att beskåda på  Gideåbacka Bruk.

Jazztrummisen Bosse Nilsson visar måleri, bland annat några jazzbilder förstås, och både Benne Odén och Sture Forsberg visar fotografier. Sture har bland annat två som blivit prisbelönta, dels en fabriksbild som han vann första pris för på tidigt 70-tal i numera nedlagda tidningen Foto och dels ett foto av konstnären Hans Wigert (1932-2015), som Margareta Olofsson alltid haft konst av på Utås Gård.

Några gamla tavlor av Benne Odéns morfar Per Alfred Byström (1880-1964) finns också att beskåda, liksom textil av Runa Odén. Här finns också blandad keramik från tidigare utställningar, bland annat av paret Ann Kåks och Sven Möller från Hedemora, blyertsteckningar av Christer Carlstedt, små bronsskulpturer av Jörgen Nilsson och skulpturer av Evert Lindfors (1927-2016) som varit representerad på Utås Gård ända sedan 1999.

I det inre utställningsrummet dominerar Eva Forsberg som visar ett tjugotal målningar från 1987 och framåt. Dessutom visar hon upp ett porträtt av sin far som hon målade redan 1972.
– Det var den första jag gjorde. Jag hade inget staffli så jag spikade upp duken på väggen, berättar Eva som tycker att det känns trevligt med en sådan här samlingsutställning som avslut för Utås Gård.
– Det blir en fin slutvinjett för Utås.

Julutställningen öppnade förra söndagen och fick massor av besökare. Idag 3 december är Utås Gård öppet mellan 12 och 16. Under dagen underhåller dessutom Sören Sjöström på klassisk gitarr.

Publicerat