Du är här

2017-11-27 - Teater

Teater Västernorrland växlar upp verksamheten för barn och unga

Genom ett nytt projekt utökar Teater Västernorrland sin verksamhet för, och intensifierar relationen med, barn och unga.

Projektet Kreativa Klasser innebär både ett nytt arbetssätt och en ny organisation för att utveckla verksamheten för barn och unga. Det innebära mer uppsökande verksamhet och fokus på barn och ungas delaktighet i repertoarläggningen: varje termin träffar Teater Västernorrland nya skolklasser för att tillsammans hitta repertoaridéer. Första året fördjupas arbetet i Örnsköldsvik, Timrå och Sollefteå.

– Min vision är att alla barn i länet ska bära känslan att Teater Västernorrland är deras teater. Att produktionerna är relevanta inifrån barn och ungas perspektiv, säger Kristoffer Berglund, skådespelare och projektledare barn och unga.

Inom projektet har en ensemble för ungdomsproduktioner skapats där två nya skådespelare anställts på treårskontrakt. Även uppdraget som projektledare är ny och en dramapedagog ska också rekryteras inom projektet.

– Barn och unga är alltid en prioritet hos oss. Genom det här projektet har vi möjlighet att utveckla och fördjupa relationen med dem och det ser vi verkligen fram emot, säger Lena Engqvist Forslund, Teaterchef.

Det första produktionen att tas fram med det nya arbetssättet är en komedi för 11-åringar med premiär våren 2019. Tillsammans med klass 5 på Hellbergsskolan i Sundsvall har Teater Västernorrland undersökt vad som får en 11-åring att garva av stolen. Just nu skrivs pjäsen av dramatikern Alma Lindé, och en rejäl dos humor och vänskap kan utlovas.

Projektet Kreativa Klasser möjliggörs av externa medel från Kulturrådet, Landstinget Västernorrland, Örnsköldsviks kommun, Timrå kommun och Sollefteå kommun.

Dela med dig av denna artikel på: