Övrig kultur

Finsk filmdag

Finland fyller som bekant 100 år i år och det uppmärksammas på många olika sätt här i Örnsköldsvik. Idag, lördag, står Örnsköldsviks Filmstudio för sin del i firandet med tre finska filmer på Folkan Teater.

”Ingen riktig finne” av Mika Ronkainen inleder filmdagen klockan 14.00, en dokumentärmusikal där den framgångsrika rockgitarristen Kai Latvalehto börjar undra varför livet känns så tomt. Det visar sig att roten till det onda står att finna i Sverige och tillsammans med sin pappa bestämmer sig Kai att gå till botten med det förflutna.

Nästa film, 16.00, är ”Ljus i natten” av Aki Kaurismäki. En typisk Kaurismäki-historia där två berättelser korsar varandra som av en händelse. Khaled är flykting från Syrien som i Helsingfors träffar Wikström som just skilt sig och öppnat restaurang.

Filmdagen avslutas med ”Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv” (19.00) av Juho Kuosmanen som handlar om Olli Mäki som sommaren 1962 har chansen att bli världsmästare i fjäderviktsboxning. Allt Olli behöver göra är att gå ner i vikt och koncentrera sig på matchen. Men det finns ett problem – han har förälskat sig i Raija.

Finlands 100-årsjubileum arrangeras av Örnsköldsviks Finska Förening och Föreningen Norden i samarbete med flera andra aktörer, den här gången med Örnsköldsviks Filmstudio.

 

Publicerat