Mat & dryck

Socialt på Ölbacken

En längtan efter att laga mat och dela den med andra fick Andreas och Elin att öppna sitt hem. Nu håller de regelbundet Supper Club för åtta snabbfingrade gäster i det grå timmerhuset i Hanabäck.

Kring det stora runda bordet, med plats för åtta, samlas bekanta och obekanta ansikten för att avnjuta en middag. De vet inte mer än att det vankas fem rätter. Och att det blir troligtvis blir väldigt, väldigt gott.
Här har det serverats allt från ”Rabarber-bonanza med inkokt rabarber, rabarbercurd,rabarbergelé och friterad rabarber med karde-mummacrumble och hemmagjord vaniljglass”, till ”brässerat grisrack med grillad isbergssallad, confiterad lök, friterad färskpotatis och chorizomajjo”. Samt mängder av annat snålvattensskapande.
– Det som är kul med det här är att man får laga sådant som man själv tycker om, säger Andreas Nyberg.

Han är kocken med mångårig erfarenhet från restauranger på Gotland, i Åre och i Stockholm och arbetade många år för Stureplansgruppen innan han valde att byta inriktning och plugga till personalvetare. Efter drygt ett års studier blev dock abstinensen för matlagningens konst för stor. Tillsammans med sambon Elin Blomqvist skapades därför Ölbacken Supper Club dit matintresserade kan boka in sig för en kväll av kulinariska upplevelser.
I april var det dags för första gången. Elin och Andreas skickade ut en förfrågan på Facebook och väntade på svar. Det dröjde inte många minuter.
– Vi tänkte först att det kanske inte skulle vara så många som ville vara med. Men platserna tog slut på en kvart, säger Elin.
Första träffen var det många bekanta eftersom det var dessa som i första hand hört talas om möjligheten. Men allteftersom har det blivit allt fler obekanta ansikten runt bordet i Hanabäck, precis som Elin och Andreas hoppats.

De flesta bokar två platser, åt sig själv samt en vän eller partner. Kombinerat med att det åldersmässigt varit en stor spridning, från 19 till omkring 65, har det gett en trevlig mix av människor runt bordet.
– Vi var oroliga att det skulle bli tyst och obekvämt, men det har faktiskt inte hänt en enda gång, säger Andreas och berättar att det snarare kan vara svårt att få en syl i vädret för att berätta om nästa rätt eller vin som ska serveras.
– Men det är positivt. Vår filosofi är att det inte bara ska bli en middag – utan lite fest också. Vi vill inte ha det så stelt. Det ska gå att äta gott utan att ha kostymen på sig, säger Andreas och förklarar att fest handlar mer om stämningen än om kläderna.
– Dessutom får det gärna, matmässigt, vara enkelt på något vis, säger Elin och tipsar om att laga mat som går att förbereda i förväg till stor del, så att man inte behöver fixa allt alldeles innan eller när gästerna redan är på plats.

Ett annat alternativ är att göra en rätt som man kan laga tillsammans.
– Det är också fest – gemenskap, säger Andreas.
De bjuder till exempel gärna på Bao, små fluffiga och silkesmjuka ångade bröd som fylls med allehanda läckerheter: Långsamt confiterat sidfläsk, picklad rödlök och gurka samt coleslaw med japanska smaker.
– Det är lite som tacos – man kan bygga sin egen. Det går lika bra med kött eller fisk eller vegetariskt. Man tar det man tycker om och trycker i – då blir det ännu bättre. Gott plus gott blir godare.

                                                                                  *************
RECEPT

Långbakat och friterat sidfläsk
Sidfläsk 100-150g per personRapsolja2 gul lök 2 gitlöksklyftor2 gorötterCa 2-3 msk chilipasta (t.ex. go chu jang)
Lägg sidfläsket i en ugnsform med höga kanter, bred ut chilipastan över fläsket och slå på så mycket olja att det nästan täcker fläsket.
Hacka lök och morot i större bitar och fördela ut i formen.
Baka i ugnen på 70 grader i ca 10-12 timmar.
Ta ut och låt svalna. Skär bort svålen/skinnet. Skär fläsket i skivor ca 1-2 cm tjocka och fritera eller stek för att få en krispig yta.

Steamed buns
Ca 20 bröd (4 pers)
20 g jäst
2 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 tsk salt
2 msk socker
1/2 dl matolja
Mät upp ljummet vatten och smula ner jästen, rör om så att jästen löses upp. Tillsätt  socker, salt och olja.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål så bakpulvret fördelas jämnt. Häll ner blandningen i vätskan.
Kör med degblandare i 10-15 min. Degen ska bli glansig, seg och mycket slät. Låt jäsa till dubbel storlek ca 60 min.
Ta upp på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i bitar och forma små bollar ca 30g/bun. Kavla ut degen oval och avlång. Pensla på lite olja och vik ihop degen på mitten. Lägg de vikta bullarna på klippta bitar smörpapper 15x15 cm eller hela ångkokningspapper. Låt jäsa i ca 60 min.
Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda och lägg i de antal bullar som får plats, ca 3 bullar på vardera lager. Har du ingen bambulåda hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag. Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6 minuter. Ta upp och låt svalna. Förvara bunsen i plastpåsar sedan de svalnat helt. Det går utmärkt att frysa in bunsen. De är lika fina när man tinar upp dem.

Inlagd gurka
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika
Gurka
Koka upp vatten, ättika och socker så att sockret löses upp. Låt svalna. Hyvla gurkan i tunna skivor, lägg i en burk och slå på lagen. Kan med fördel göras dagen innan användning.

Asiatisk coleslaw
1/4 Vitkålshuvud
Sojamajonnäs
Strimla vitkålen, lägg i ett durkslag och salta för att dra ur vätskan ur kålen. Blanda sedan vitkålen med önskad mängd sojamajonnäs.

Sojamajonnäs
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2-3 dl olja
3 msk soja
2 tsk sesamolja
Färsk ingefära, ca en tumnagel
1/2 lime
Börja med att vispa ihop äggulor och dijonsenap, tillsätt sedan försiktigt oljan under tiden du vispar, lite i taget. När majonnäsen är färdig tillsätts sojan, sesamoljan, riven ingefära och pressad lime, rör ihop. Har man inte tid eller möjlighet att göra egen majonnäs så är Hellmans majonnäs att rekommendera.

Publicerat