Du är här

2017-11-18 - Mat & dryck
Foto: Håkan Nordström

Fixa festen!

Pyntet gör inte festen, men det hjälper till med stämningen.

Fixa entrén
Ge gästerna en försmak av festen redan innan de kommer in genom att låta pyntet utanför ytterdörren spegla festen. Är det en mysfest med mjukiskläder och glögg, glammig fest med glitter och champagneeller barnkalas med bullar och saft? Dekorera med ljuslyktor och ruskor med röda rosetter, glimmande stjärnor på dörren eller färgglada ballonger.
I denna mörka årstid passar det bra att satsa på stämningsskapande belysning i form av ljusslingor, små lampor, lyktor eller marschaller. Det sätter stämningen redan innan gästerna kommit innanför dörren.

Nödvändigt snyggt
Bjuds det på mat behövs troligtvis en servett att torka av sig på och ska du grilla korv i månljuset som nattamat behövs grejer för det. Fokuserar du i första hand på att fixa det som behövs och se till att detta är fint så spiller du ingen tid på onödiga saker. En snygg servett av bra kvalitet höjer borddukningen liksom en fint täljd grillpinne gläder vilken korvgrillare som helst.

Tänk på helheten
Gör fint i alla rum gästerna kommer att besöka, även hall och badrum. Rensa bland jackor och skor så att det finns plats för gästerna att hänga upp och ställa av sig sina. Fixa badrummet genom att städa, hänga fram nya handdukar och en ny tvål. Se till att det finns extra toapapper och tänd ett ljus.

Låt musiken flöda
Den enda säkra garantin mot obekväma tystnader är att fylla lokalerna med konstant bakgrundsljud – alltså musik. Gärna väl vald musik, och gärna på sådan volym att festdeltagarna fortfarande kan höra varandra prata. Förbered en spellista, eller ge det ärofyllda uppdraget till en betrodd vän. Och varför inte uppmana gästerna att önska låtar på förhand?

Tips!
Oroa dig inte för städningen. Bästa tipset för att dölja dammet är att släcka lamporna och tända levande ljus.

Förvarna grannskapet
Att varsko grannarna om dina festplaner är viktigt om festen är tänkt att pågå sent på kvällen och extra viktigt om det är så att du bor i lägenhet

Dela med dig av denna artikel på: