Du är här

2017-11-22 - Musik
Foto: Martin Lundström

Tävla om Roger Rönnings nya vinyl

Roger Rönning fyller 70 i december men fortsätter ge ut musik. Nyligen kom utmärkta ”Vår inre kompass”, 40 år efter debuten med ”Rötter”. Vi har tre ex av den blå vinylplattan som vi lottar ut.

Örnsköldsviks-födde Roger Rönning firar 40 år som soloartist och han gör det genom att ge ut en ny platta, på vinyl.
– Jag tycker att det är kul med vinyl, så det fick bli så. Den finns på Spotify också och många tänker nog att de kan lyssna gratis på den där, men det är en helt annan grej att sätta sig ned med en öl och lyssna på en hel sida av en vinyl. Och när jag ändå skulle ge ut den på vinyl så passade jag på att göra den blå, berättar Roger, som alltså föddes i Ö-vik men redan efter ett år flyttade till Skellefteå.
– Men jag var hos min farmor på Malmön väldigt mycket på somrarna när jag var liten, och jag har fortfarande kvar släkt i Ö-vik.

40 år som artist. Tiden går fort, eller hur?
– Ja, det är inte klokt. Det bara svischar på. Men jag använder inga backspeglar, jag bara står på. Det är omgivningen som gör att man förstår att det passerat tid, när man ser sig omkring känns det ibland som att man har åkt vilse.

”Vår inre kompass” är en platta som är väldigt positiv och fylld av framtidshopp. Nästan alla låtar har en ton av glädje, kärlek och tro på en god framtid. Roger sjunger om att man ska lita på sin inre kompass, lita på sin kvinna och ”Framtiden är också för mig”. Han poängterar också klokt och insiktsfullt att ”Den som har ont om tid missar vägen fram”.
– Jag har tagit mig igenom den mörka skogen och kommit ut på andra sidan kan man väl säga. Verkligenheten består av både det ena och andra och jag väljer att bejaka ljuset – det mår jag bäst av själv.

Både musikaliskt och textmässigt känns den nya plattan mer avslappnad än hur Roger Rönning lät under sin tidiga karriär.
– Man kan inte undgå att förändras. Att till exempel bli förälder innebär en stor förändring, då följer texter och sånt med. Man ser inte saker på samma sätt när man är 50-60 som när man är 20. När man blir äldre avdramatiserar man saker och ting, allt är inte så fruktansvärt viktigt som i början. Man kan ha en lite mer avslappnad inställning till det hela.

Nästa år är planen att Roger Rönning ska ut och spela runt om i landet, och kanske kan det bli en spelning här i Örnsköldsvik, i födelsestaden, något som Roger ser fram emot. Men först väntar en födelsedag, 20 december fyller han 70 år men om det blir något speciellt firande – förutom att den nya plattan just kommit ut – vet han inte.
– Jag har inte en susning. Vi får väl se vad familjen hittar på – om de nu hittar på något...

Vinn Roger Rönnings vinyl!
Nämn någon av de grupper som Roger Rönning spelade med innan solokarriären.

Skicka in ditt svar så deltar du i utlottningen ”Vår inre kompass” på blå vinyl.
Svaret, ditt namn och adress mejlar du till tavling@7an.se.
Skickar du per post (endast vykort) är adressen 7an Mediapartner, Box 449, 891 29 Örnsköldsvik.
Svaret vill vi ha senast 28 november. Vinnarna presenteras i Tidningen 7 1 december.

 

Dela med dig av denna artikel på: