Du är här

2017-11-17 - Nördrummet

VR är framtidens hjälpmedel

Jag tar på mig en rock och en detektivhatt. Med en cigarett i ena handen så öppnar jag dörrarna och säger högt ”Dator, fortsätt programmet Chicago 1920.” Ett par sekunder senare så skapas framför mina egna ögon en verklighetstrogen simulation av 1920-talets gangsterfyllda Chicago, komplett med personer jag kan prata med och saker jag kan röra vid. Jag går in och fortsätter mitt rollspel där jag är en detektiv i jakten på Al Capone.

För många så är detta drömmen då det kommer till VR, virtuell verklighet. Att vi, likt i serien Star Trek, har ett rum som kan simulera andra världar, tider, personer och, tja, faktiskt vad som helst. Ett rum som inte bara skapar en värld du kan titta och lyssna på utan även gå runt i, röra vid, smaka och känna lukten av. VR ses av många som det nya stora steget inom spel och digitalt nöje, men vi är många år från att skapa rum som kan ge en helt verklighetstrogen simulering. De flesta av oss får helt enkelt nöja oss med att dra så kallade VR-glasögon över ögonen och se ut som fån när vi kollar oss runt i den virtuella värld som skapats framför våra ögon.

 

Upplevelsen är effektiv och kan helt klart både se och låta trovärdig. Låter du dig själv leva dig in spelet och har verktygen som gör upplevelsen trovärdig så kan det verkligen kännas som att du är i en annan värld under korta stunder. Att du faktiskt sitter i ett rymdskepp och flyger runt i fartfyllda rymdstrider likt något du hittar i Star Wars, eller att du befinner dig i ett mörkt Chicago med detektivhatten i högsta hugg likt Dick Tracy och söker efter spår.

 

Men det finns fler användingsområden än bara spel och nöje. De senaste åren har det varit mycket fokus kring just spel och hur VR kan hjälpa spel att bli mer inlevelserika. Men VR kan även komma att användas inom en del yrken i framtiden. Genom att ha på dig en dräkt och handskar som läser av dina rörelser så kan du styra robotar eller maskiner på långt håll och VR-glasögon låter dig se saker som om du faktiskt vore där själv. Tänk dig kanske att i framtiden så istället för att skicka personer till Mars så kan vi skicka robotar som vi styr från jorden med VR. Om det blir krig så kan soldater styra robotar istället för att själva bege sig ut och riskera livet på slagfält. En kirurg som befinner sig i ett annat land kan utföra operationer i sitt hemland genom att kontrollera en VR-styrd robot i operationsalen. 

 

VR används redan idag av ingenjörer och forskare för att skapa simuleringar och utföra tester i säkra miljöer. Inom vården så har man börjat testa VR för att hjälpa personer med svåra sjukdomar eller funktionshinder så att de kan få uppleva saker som alla vi andra tar för givet. Saker som att få stå på toppen av ett berg och titta ut över landskapet eller att få uppleva sitt favoritbands musikkonsert. Tillsammans med psykologer så försöker några grupper att skapa trovärdiga simuleringar av sociala tillfällen så att personer med svår social fobi kan få träna på sociala möten i en säker och trygg miljö.

 

Tyvärr så har vi inte idag metoderna som skulle kunna ge sjuka och funktionshindrade personer den perfekta VR-upplevelsen utan vi får för det mesta nöja oss med dessa glasögon som åtminstone hjälper oss se och höra en virtuell upplevelse. Men kanske om tio eller femton år så ser det annorlunda ut. Det experimenteras redan mycket med att simulera känsla, lukt och smak i VR och vem vet, om några år så kanske även det går att göra trovärdigt. På 80-talet var VR för konsumenter knappt ett realistiskt koncept utan mest bara en sci-fi grej och idag så finns enkla VR-glasögon att köpa i vilken teknik-butik som helst så tekniken går framåt.

 

Själv så kan jag knappt vänta på att se personer dra på sig tajta helkroppsdräkter som läser av rörelser och förmedlar känsla till kroppen, sätter elektroder i munnen som stimulerar smaknerverna på tungan, har en fläkt igång som blåser dofter för att simulera lukt och fortfarande har de där stora VR glasögonen på sig och ser ut som ett fån när de ser sig omkring. Har de inte roligt med allt det där på sig så kommer de åtminstone att se roliga ut.

 

 

Dela med dig av denna artikel på: