Övrigt

Liten men med stort hjärta

Alve har sålt sina leksaker, avlagda kläder och en tavla han målat för att samla in pengar till Världens Barn. Senast bakade han drösvis med drömmar för att hjälpa unga som saknar resurser att uppfylla sina egna.
Alve är 7-åringen med ett väldigt stort hjärta.

Det var för två år sedan som Alve Park, då fem år, för första gången bestämde sig för att samla in pengar till behövande. Uppstarten till den stora Världens Barn-galan gick på tv och Alve ville göra sitt för att bidra. Tillsammans med mamma Astrid Park sorterade han ut leksaker och bidrog med urvuxna kläder som de sålde via Astrids Facebook. Han målade även en tavla föreställande ett hjärta i regnbågens färger som auktionerades ut. Ungefär 2 500 kronor lyckades de få ihop och alltihop skänktes till Radiohjälpens insamling.
– Han vill att alla ska ha det bra och att det ska vara rättvist, säger Astrid och berättar att Alve har mycket funderingar kring fattigdom, svårigheter och speciellt när det handlar om barn som är utsatta.
– Jag vet själv hur det är att ha jobbigt. Det är en sak som händer mellan barn och mammor ibland, man bråkar – det är inte roligt. Så jag förstår hur det kan vara med krig. Och så vet jag också hur det är att ha sjuk-domar för jag är allergisk, förklarar Alve.

I år kom ämnet upp igen när det blev dags för en ny insamling och Alve var lika sugen på att hjälpa till som tidigare. Han fick idén att rita Pokémonbilder att sälja, men mamma Astrid föreslog att de istället skulle baka drömmar – en idé som föll Alve på läppen. Det skulle bli vaniljdrömmar, chokladdrömmar och mixade drömmar. Alve och hans mamma började med en sats på 300 stycken, hundra av varje sort.
Den konstanta doften i trapphuset gjorde försäljningen till grannarna enkel och Alve ringde runt till släkt, vänner och bekanta för att sälja. När ryktet om Alves drömmar började spridas allt mer ringde ytterligare andra, bekanta och obekanta, tillbaka och ville köpa även de.
– Min mormor går i skola – alltså skola för pensionärer – och hon hade berättat för sin lärare om kakorna. De tyckte de var jättegoda, säger Alve vars första sats kakor snart sålde slut.
– När vi först började så tänkte vi att det blir väl familjen som köper, men jag tror att hela Bredbyn har köpt, säger Astrid och berättar att de bara fortsatte att baka.
Efter det första baket som skedde på en lördag blev det en omgång till, följt av en till och därefter ännu fler. Efter en hel vecka av dagliga bak hade de lyckats producera och sälja hela 2 514 drömmar.
– Det var inte så roligt att baka – mest jobbigt, säger Alve som dock är väldigt nöjd med vinsten.
5 615 kronor knådade och knegade Alve ihop till insamlingen, vilket var mer än det dubbla mot det första försöket för två år sedan.
Viljan att bidra smittade även av sig på en av Alves klasskompisar, Molly Edlund, som genomförde en egen insamling genom att samla in burkar och flaskor att panta.
– Till slut är vi kanske 45 som gör någonting, säger Alve och meddelar att de är tjugo i klassen.
– Men det kan spridas även utanför.

Publicerat