Övrig sport

Dags att träffa ÖOR

Örnsköldsviksortens ryttarklubb, ÖOR, har funnits sedan 60-talet och är en stor samlingsplats för hästintresserade. Nu bjuder de in till en träff för att kommunens politiker och tjänstemän ska få lära känna föreningen och dess framtida behov.

Örnsköldsviksortens Ryttarklubb, ÖOR, är en ideell förening vars verksamhet startade på 60-talet i Domsjö. Det var även där föreningens första ridhus stod innan anläggningen i Svedjeholmen invigdes i januari 1999.

Nu, nästan tjugo år efter flytten, arrangeras en träff torsdagen den 16 november för att visa politiker och tjänstemän i kommunen värdet av verksamheten och hur den bidrar till allmännyttan på orten, men också diskutera ridskolans förutsättningar för framtiden.

– Det är många saker som gör ridskolan viktig. Dels är det en av kommunens största fritidsgårdar. Det är inte så många som tänker på det, men det är väldigt många tjejer i olika åldrar som kommer hit. Här får de lära sig passa tider, respektera varandra och bli bra ledare. Och vi har öppet 7 dagar i veckan, året runt, säger Johanna Westberg, verksamhetschef ÖOR, och berättar att de erbjuder alla hästintresserade en mötesplats där man kan umgås och utvecklas.

Föreningen samarbetar bland annat med gymnasieskolor och arbetar mycket mot mobbning, alkohol och droger. Dessutom arrangerar de, utöver mängder av läger och kurser, även alternativa aktiviteter under helger där det annars handlar mycket om festande för ungdomar, som vid Valborg och Lucia.

– Det är det bra för både kropp och själ att hålla på med hästar, man motionerar och har roligt samtidigt. Vare sig du är gammal eller ung, sjuk eller frisk, så är det en tillgång att kunna komma hit. Vi har ridlektioner för funktionsnedsatta fyra dagar i veckan och för många som är utbrända eller haft det tungt privat är det en fristad att komma till ridskolan.

Att intresset för ridning är stort och på uppgång visar siffrorna på ansökningar.

– Vi har cirka 30 som står i kö för att få börja rida och 16 privathästar som står i kö för stallplats.

Föreningen har växt ur sin anläggning, en anläggning som dessutom är såväl sliten som tungarbetad och dessutom saknar vettiga kommunala kommunikationer.

– Vi har i dagsläget 54 hästar på anläggningen, på liten yta, vilket gör att trycket på marken är stort. Dessutom är den placerad på gammal sjöbotten som gör att marken håller sämre och materialet på bland annat ridbanorna måste bytas ut. Tittar man på anläggningen i stort så är den 20 år gammal och underhållet börjar komma i kapp. Den faller sönder mer och mer, och kan man inte renovera den i samma takt så blir det problem som påverkar mycket i långa loppet, säger Johanna och tar upp brister i dräneringen, brandsäkerhet, underlag och allmänt underhåll av byggnaderna.

För att komma tillrätta med svårigheterna och även kunna utveckla verksamheten skulle ÖOR bland annat behöva erhålla mer mark, ordna med en belyst utebana, preparera ridbanorna och ridvägarna som går över den leriga marken i området, underhålla den befintliga anläggningen och bygga ytterligare ett ridhus. Det finns även en strävan att bygga för lösdrift för att kunna modernisera hästhållningen och förbättra arbetsmiljön. Många av åtgärderna handlar om säkerhet för anläggningen, hästarna, eleverna och för personalen, och föreningen har många idéer och planer på hur anläggningen skulle kunna göras mer lämpad – tankar som de vill dela med sig av till beslutande politiker och tjänstemän på det kommande mötet.

– Vi vill utvecklas mer än det finns resurser till i dagsläget. Och vi vill att politikerna ska få se vilket värde verksamheten har och hur den bidrar till allmännyttan här på orten.


ÖOR i siffror

  • 368 ridelever per vecka.
  • 44 ridelever med funktionsnedsättning per vecka.
  • 30 ridelever i kö.
  • 530 medlemmar, varav 504 kvinnor.
  • 34 ridskolehästar.
  • 19 privathästar uppstallade.
  • 16 privathästar i kö.
  • 14 anställda, varav 4 timanställda.
Publicerat