Du är här

2020-01-04 - Nördrummet

De sju bästa spelen för den mörka årstiden

Istället för att bege mig ut i kylan brukar jag föredra att stanna inne och spela spel under detta kalla halvår. Så jag tänkte, varför inte dela med mig av mina favoritspel att ta mig igenom kylan med?

Minecraft
Minecraft behöver knappast en introduktion. Du slängs in i en värld och måste samla material att bygga hus och verktyg med samt samla mat för att överleva. Ju mer du samlar, desto mer kan du bygga. Timmarna rusar iväg då du hamnar som i en trans där du bara samlar och bygger, samtidigt som du glömmer bort den kyla och rusk som råder utanför.

Pusselspel
Ett bra och nyttigt sätt att ta dig igenom de kalla kvällarna är pusselspel. Spel som Portal eller Antichamber som tvingar dig att aktivera hjärnan. Ibland måste du tänka helt utanför ramarna för att förstå ett pussel, och ibland krävs det bara lite logik. Kylan kryper in genom fönsterspringorna men du är för upptagen med att lösa det där pusslet som du suttit fast i den senaste halvtimmen för att ens märka av det.

Onlinerollspel
Onlinerollspel som World of Warcraft eller Guild Wars har länge varit en favorit för många att låta timmarna försvinna in i. Jag känner alltid att det kalla halvåret är bästa tiden på året att fördjupa sig in i dessa världar fyllda med tusentals andra spelare som du kan göra uppdrag, besegra bossar eller bege dig ut i stora räder tillsammans med. Och med den mängd av onlinerollspel som finns så borde du kunna hitta just den för dig.

Team Fortress 2
Kanske du behöver någonting mer actionpackat och fartfyllt för att få upp värmen? Team Fortress 2 kommer göra just det. Laddat med action, varierande karaktärer att spela som och massvis med banor med olika uppdrag stoppar spelet från att bli tråkigt. Vinden slår mot fönstret mer och mer, men du tänker inte ens på det för du har för roligt med att spela match efter match och glömmer helt bort vädret som härjar utanför.

Skyrim
Skyrim släpptes 2011 och är fortfarande ett av de populäraste singleplayer-spelen på marknaden. Och det är lätt att förstå varför när du släpps ut i en stor, öppen värld där du är fri att gå var du vill och hitta äventyr överallt. Oväder, kyla och rusk härjar ofta i spelet precis som utanför din dörr, men om jag personligen behövde välja mellan riktigt oväder och virtuellt oväder så blir det nog att jag väljer det virtuella ovädret vilken dag som helst.

Civilization
Civilization-serien går ut på en enda sak: att bygga en så stor och stark civilisation som möjligt. Du spelar runda efter runda och tiden rusar förbi. Du kanske började spela efter att ha ätit middag och plötsligt är det midnatt och du muttrar för dig själv ”bara en runda till”. Det känns nästan beroendeframkallande när kylan tränger sig på mer och mer utifrån och allt du kan tänka på är att göra din civilisation större och starkare.

Stora, episka rollspel
Och här kommer det. Det ultimata spelet att glömma bort kylan med. Fast vi har ett problem; det går inte att nämna bara ett! När jag tänker tidsslukande spel så tänker jag framförallt spelserier som Dragon Age, Mass Effect eller the Witcher. Rollspel med välskrivna historier och karaktärer, stora världar att utforska och massvis med saker att göra som kommer hjälpa dig glömma bort det piskande och kalla ovädret. Det tar lång tid att ta sig igenom spelen så du kommer ha något som håller dig upptagen under många höst- och vinterkvällar. Och har du tur så har våren kommit när spelet till slut är över.
 

 

Dela med dig av denna artikel på: