Övrig kultur

Björn Ranelid till Ö-vik

Arkenbiblioteket har bjudit in den kända författaren i samband med firandet av Världsbokdagen måndag 23 april 2018.

Författaren – mannen, myten, legenden – Björn Ranelid kommer till Örnsköldsvik och Arkenbiblioteket måndag 23 april 2018 i samband med firandet av Världsbokdagen.
– Vi får nog lov att boka en större lokal än programrummet på Arkenbiblioteket om alla ska rymmas, säger bibliotekarien Åsa Skyttberg.
Björn Ranelid, född 1949 i Malmö, är bosatt i Stockholm. Sedan debuten 1983 har han skrivit över trettio böcker och är idag en av våra mest lästa författare.
Hans senaste, utgiven på Albert Bonniers Förlag, är ”Överbefälhavarens hemlighet”.

Överbefälhavarens hemlighet
Försvarsmakten håller presskonferens. Sveriges överbefälhavare rätar till glasögonen och ser ut över de församlade journalisterna. Han ska tala om den senaste tidens kränkningar av svenskt luftrum och svenska farvatten. Han har haft hemliga överläggningar med NATO och med andra stormakters underrättelsetjänst och nu väger han varje ord på guldvåg – som han gjort så många gånger förut inför olika församlingar.
Men den här gången är det inte som det brukar vara. Överbefälhavaren och generalen Axel Wiman har inte bara Sveriges säkerhet i tankarna; hans privata tillvaro tränger samtidigt in i medvetandet. Det är som om hela livet kokas ihop i hans hjärna i denna stund.
Uppväxten på gården i Skåne, den utvecklingsstörda systern, gymnasietiden med vännen och rivalen Viktor… Gamla skuldkänslor blandas med fruktan för hur det ska gå med Axel Wimans svårt sjuka hustru och deras son, som lever med droger och lögner.
Och när överbefälhavaren får syn på Viktor i pressuppbådet brister det för honom. Han får inte fram ett ljud, börjar gråta, faller nästan ihop – och journalisterna rapporterar över världen om den svenske överbefälhavarens kollaps framför kamerorna.
I Överbefälhavarens hemlighet målar Björn Ranelid åter ett porträtt av en sammansatt människa och ett liv med ljusare och mörkare sidor. Det blir en berättelse om framgångens pris och medkänslans villkor.

 

Publicerat