Motor

Får jag köra snöskoter?

Vad är det som gäller egentligen för att få köra en snöskoter? Trafiklärare Jessica Bårman reder ut begreppen.

Förr om åren var det bara att vänta in 15- och 16-årsdagen för att få sätta sig på mopeden respektive snöskotern och köra i väg. Numera är kraven betydligt högre ställda.
– Om du ska köra snöskoter behöver du ett särskilt förarbevis. Du får också köra snöskoter om du har ett körkort eller traktorkort utfärdat första gången före 1 januari 2000, säger Jessica.
För att få övningsköra snöskoter ska du vara minst 15 år och 9 månader och utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska delar.
– Hos oss innebär det cirka sju timmar teori och minst tre timmar praktik där man får lära sig att hantera snöskotern, fortsätter Jessica.

I Örnsköldsvik är Bårmans ensam trafikskola om att erbjuda förarutbildning för snöskoter. Det finns också möjligheter att ta sitt förarbevis via företag, studieförbund och skoterklubbar som är godkända av Transportstyrelsen. Nordiac, Nya Snofed, SSCO och Nolaskogs Skoterklubb är sådana exempel.
Sedan den 1 januari förra året är det lag på att de som åker på en snöskoter måste ha en hjälm på huvudet
­– Tidigare täckte utbildning, prov och förarbevis både snöskoter och terränghjuling. Det gäller inte längre så på senare år, när snöbristen varit påtaglig, reser vi med våra elever till Solberg, berättar Jessica Bårman.

Publicerat