Övrig sport

Med sikte på SM-guld och rekord

I början av december blir det SM-fest i Vara då Vedum Styrkelyft arrangerar SM. Man räknar med cirka 200 deltagare i klasserna ungdom, junior och veteran. Från KNIF, Kubbe/Norrflärke i Örnsköldsvik, kommer bl.a. Catharina Mohlin och Edvin Forslund att tävla i bänkpress och båda är ute efter att slå svenska rekord.

Varför blev det styrkelyft?
- Jag tränade på gym i många år, och då min son som spelar hockey var minderårig så var han tvungen att ha vuxet sällskap när han gym-tränade. Så jag började styrketräna med honom och då för cirka ett år sedan så tyckte en kompis till mig, som höll på med styrketräning och var personlig tränare, att jag borde testa styrkelyft så jag gick med i KNIF. Min första tävling gjorde jag i maj i år och efter det fick jag blodad tand, berättar Catharina.

- Jag har tävlat i bra precis tre år nu och jag är uppvuxen med styrkelyft, eftersom min pappa var den som startade styrkelyftsektionen i föreningen KNIF, Kubbe/Norrflärke IF för 15 år sedan, säger Edvin.

Tjusningen med denna sport?
- Det är verkligen en familjär sport, inga sura miner, alla är glada, alla peppar varandra i alla åldrar, spelar ingen roll om man är 15 eller över 70 år, man hjälps åt, konstaterar Catharina nästan lyriskt och Edvin instämmer till fullo.

Intresset för styrkelyft är stort i KNIF. På senaste tävlingen var det tio KNIF:are som deltog. Nu väntar alltså SM i bänkpress för Catharina och Edvin. Catharina deltar då i klass Master 1, veteranklass för lyftare i åldern 40 - 50 år och detta är sista chansen för henne att slå det svenska rekordet, innan hon flyttas upp till Master 2, eftersom hon fyller 50 nästa år.
Nuvarande svenska rekordet i Master 1 är 95 kg och hon har som bäst faktiskt tagit 110 kg på träning nyligen och nu hoppas hon verkligen att hon kan slå gällande rekord, eftersom de bara kan slås när det är SM eller andra mästerskapstävlingar av dignitet.

Edvin siktar också på att slå svenskt rekord genom att lyfta 183 kg och berättar att han som bäst lyft 170 kg på tävling och han känner sig verkligen i god form och utstrålar stort självförtroende inför rekordförsöket.
Så efter tävlingarna i Vedum i början av december så kanske Örnsköldsvik och KNIF har två svenska rekordhållare i bänkpress.

Så utförs bänkpress

    1. Du ligger på en bänk, och lyfter ut en skivstång till raka armar.
    2. Du sänker kontrollerat skivstången tills den vidrör ditt bröst.
    3. Kontrollerat, och utan att studsa pressar du upp vikten till raka armar igen.

 

Publicerat