Du är här

2017-10-26 - Mat & dryck
Ingrid Ölund från Skogs-Hildas Bageri och Café i Ullånger är bäst i Sverige på tunnbröd. Foto: Håkan Nordström.

Dubbla guld till Skogs-Hildas

Ingrid Ölund från Skogs-Hildas Bageri och Café i Ullånger är bäst i Sverige på tunnbröd.

På onsdagskvällen presenterades resultatet av årets öppna SM i Mathantverk. Under tisdagen bedömdes över 500 produkter av olika jurygrupper och igår kväll presenterades resultatet.
– Det är så roligt att se medaljerna fördelas över Sverige och både gå till erfarna och alldeles nya mathantverkare, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren, som poängterar att SM i Mathantverk också är en unik möjlighet att få sina produkter bedömda av kunniga jurygrupper, även för dem vars produkter inte vinner.

Dubbla SM-guld blev det för Ingrid Ölund som driver Skogs-Hildas Bageri och Café i Ullånger. Ingrid vann sitt tionde gukldmedalj i kategorin Mjukt tunnbröd med sitt vedugnsgräddade korntunnbröd med motiveringen: "Ett utmärkt bröd med brett användningsområde som karaktäriseras av balanserade naturliga smaker. Plus för surdeg och äkta vedeldad gräddning!"

Ingrid vann också guld i kategorin Hårt tunnbröd med sitt vedugnsgräddade blodbröd. Motiveringen löd: "Ett bröd i tiden med kretsloppstanke och högt näringsinnehåll. Tydlig råvarukaraktär med hög fyllig smak. Det här brödet ger mersmak!"

Gårdsbutiken HB i Nordingrå premierades med en silvermedalj för sin Gårdsbutikens Blåbärsglögg med motiveringen: "En blåbärsglögg med en rund och fyllig smak och mycket julkänsla." Östanö skafferi i Noraström tog ett brons för sin jordgubbssaft med motiveringen: "Barndomens sommar fångad i flaska! Jordgubbssaft som vi minns det."

SM slog rekord
I år har tävlingsklasserna i SM i Mathantverk ökat från 39 klasser 2016 till 45 klasser. De nya klasserna i år var surdegsbröd med kulturspannmål, stek-ost, fermenterade mjölkprodukter och jästa drycker.
Flest medaljer gick till Jämtlands län. Hela 12 guld, 10 silver och 1 brons gick till jämtländska företag. Skärvångens bymejeri blev framgångsrikast med 11 medaljer i flera olika ostklasser. Gävleborgs län tog hem näst flest medaljer, 7 guld, 2 silver och 3 brons.

Dela med dig av denna artikel på: