Fotboll

Vild glädje på Skyttis ­– vad händer nu?

Idrottsdramatik på allra högsta nivå. Det var vad som utspelade sig på Skyttis för en knapp vecka sedan då Friska Viljor tog steget till division 2.
­– Vi har anledning att se framtiden an med tillförsikt, säger styrelseledamoten Niklas Byström.

Anundsjö fick lämna division 2 Norrland efter denna säsong, men Friska Viljor tar nu åter plats i tvåan efter en osannolik vändning i kvalmatchen mot Mora.
Med tur och skicklighet tog sig FV till kvalspel om en plats i division 2 nästa säsong och förra lördagen bjöds det på dramatik i den högre skolan när ö-vikslaget mötte Mora i en direkt avgörande match för avancemang till tvåan. I sista matchminuten, på övertid, blev Armegio Liva stor matchhjälte när han nickade in 3-2 efter ett till synes hopplöst underläge i slutskedet av den mycket spektakulära matchen. Ett segermål som väckte stor uppståndelse i moralägret. Ett klart offsidemål tyckte man, dessutom vinkade linjemannen för offside, men huvuddomaren godkände målet. Trots allt så visade Friska Viljor verkligen vilja denna kylslagna lördag och de 600 på Skyttis trodde knappt sina ögon.

Att det var en viktig kvalmatch var inte att ta miste på, hårda tag från båda lagen och irriterat på plan. Lasse Ericson, Moras tränare, var så klart upprörd över att segermålet för Friska Viljor, godkändes, men mest upprörd var han över situationen då FV-backen Mikael Norberg satsade vilt i en tackling och träffade väldigt illa på Johny Einarssons högra smalben.

Nu blir det alltså spel i division 2 Norrland nästa år, med matcher från Gävle i söder till Gällivare i norr.
Betydligt längre resor alltså och ökade kostnader väntar för en idrottsförening som under säsongen brottats med en ansträngd ekonomi.
– Så är det. Men ekonomin är ingen nyhet och den har vi jobbat med under en lång period och hittat former för hur vi ska stärka den. Det är ett stenhårt jobb på bred front som gäller, säger styrelseledamoten Niklas Byström.

Han är en av många som gläds över klubbens överraskande avancemang i säsongens elfte timme. Med tre matcher kvar var Friska Viljor åtta poäng efter, men tog sig mirakulöst till kvalspel av egen kraft och med god hjälp av Björna.
– Fantastiskt roligt och vi ska vara stolta över att 70-80 procent av spelarna i laget består av killar som kommer från närområdet och från fotbollsklubbarna runt kommunen som samarbetar. Det här är en seger för ö-viksfotbollen, fortsätter Niklas Byström.

Det är inte bara avancemanget i seriesystemet han gläds över. På junior- och ungdomssidan ser det från hans horisont riktigt lovande ut så på sikt finns det förutsättningar för höga ambitioner på en högre nivå.
Och arbetet med nästa säsong startade direkt efter slutsignalen och jublet på Skyttis.
– Vi jobbar med organisationen och tycker att vi har något riktigt bra på gång. Men det finns alltid utrymme för förbättringar och alla de som vill haka på det här tåget är varmt välkomna.

Publicerat