Hus & Trädgård

Traditionen fortsätter i Gula Huset

Ett anrikt företag i en anrik byggnad, men sedan ett drygt år tillbaka med en ny företrädare i Patrik Eriksson.
– Visst kan det vara lite opraktiskt ibland, men här andas det tradition, säger han.

Om man åker norrut på Centralgatan i Örnsköldsvik fastnar ögonen ganska snabbt på en av innerstans äldsta byggnader. Det pittoreska lilla tvåvåningshuset på Sjölunds innergård där Patrik Eriksson är hyresgäst och sedan i juli förra året bedriver verksamhet med försäljning av kaminer och kakelugnar. Han tog över verksamheten efter Svenna Edblom som i samma byggnad bedrivit försäljning sedan tidigt 90-tal.
– Jag har fixat till en del i lokalerna, men känslan är densamma, berättar Patrik och fortsätter:
– Det kan vara lite bökigt när vi ska in eller ut med våra visningsprodukter, men samtidigt finns det en charm i byggnaden som är svår att skapa på andra ställen.

Hösten är en tid då ganska många funderar över hur huset ska värmas så traditionellt är det en bra försäljnings-period. Men Patrik Eriksson har haft ett bra år sedan han tog över och tycker att det rullat på under årets alla månader.
Parallellt med försäljningen av kaminer utför han diverse installationer, murar-uppdrag, putsjobb och plattsättningar och ger inga tecken på att så småningom lämna det anrika gamla huset som enligt uppgift hade sin ursprungliga plats nere vid hamnen.
­­– Men det är länge sedan och det sägs till och med att på 60-talet var självaste Cornelis Vreeswijk här och började skriva på ”Brevet från kolonin”. Bara en sådan sak, säger Patrik.
Kanske passar det bra i det här sammanhanget med ett ganska slitet uttryck.
Tänk om väggar kunde tala.

Publicerat