Nyheter/Reportage

Årets cleantechprofil – här är de nominerade

För första gången ska Årets cleantechprofil i norra Sverige utses. Priset går till ett en person som engagerat- och positionerat sig eller sitt företag på ett föredömligt sätt inom grön teknik, ren energi eller hållbara lösningar i norra Sverige, samt på ett positivt sätt verkat för en jämställd arbetsplats eller samhälle. En av de nominerade är Kristina Elg Christoffersson, chef för forskning och utveckling på Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik.

– North Sweden Cleantech har instiftat priset för att ingjuta mod och uppmärksamma personer som jobbar för en hållbar tillväxt, säger Susanne Wiklund Lindström, projektledare för internationell affärsutveckling inom North Sweden Cleantech.

Det nyinstiftade priset kommer att delas ut i samband med mötesplatsen Women with impact den 19 oktober på Väven i Umeå. Förutom ära och uppmärksamhet får vinnaren 10 000 kronor i form av en kompetenscheck som går att nyttja till en resa, utbildning, konferens eller liknande.

– Det finns så många bra och drivande personer i vår region som verkligen brinner för de här viktiga områdena. Därför vill vi uppmärksamma och uppmuntra företag och personer som gör ett fantastiskt arbete varje dag, säger Susanne Wiklund Lindström.

En av de nominerade är Kristina Elg Christoffersson, chef för forskning och utveckling på Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik:

– Det känns jätteroligt och en ära att det jobb vi lägger ner på Domsjö Fabriker uppmärksammas. Vi är ett bioraffinaderi som aktivt agerar för att utveckla vårt eget företag, men även genom samarbete i nätverk dra vårt strå till att bioekonomin ska utvecklas i Sverige och världen, säger Kristina.

Hon tycker det är viktigt att priset instiftas, just för att sätta fokus på hur det jobbas för de här frågorna.

– Priset är en pusselbit i det stora hela som visar på att industri och forskning arbetar för att utveckla hållbara, gröna processer och produkter, menar Kristina Elg Christoffersson.

Cleantechbranschen kan ses som ett verktyg – dels för näringslivsutvecklingen och dels för att uppnå en hållbar tillväxt i Västerbotten och Örnsköldsvik.

2016 hölls det första Women with impact i Skellefteå – som rivstartade med hundratalet anmälda – och nu har alltså turen kommit till Umeå.

– Vi vill lyfta fram de bästa förebilderna. Att göra det under Women with impact, som redan är en befintlig och viktig mötesplats för hållbara nätverk, känns naturligt. Reaktionerna vi fick i fjol underströk att det är en passande träffpunkt för att knyta affärskontakter, säger kommunikatören Jenny Elveljung på North Sweden Cleantech.

Nominerade (utan inbördes rangordning):

    Helena Nydahl, Renewable Energy Storage.
    Ingrid Westman, Spacetime.
    Helena Lindahl, Centerpartiet.
    Laura Vidje, Esam.
    Ylwa Alwarsdotter, Sekab.
    Thore Lindgren, Sekab.
    Maria Nilsson, Green Exergy.
    Pedro Raposo, Green Exergy.
    Anna och Karin Borgeryd, Polarbröd.
    Anna-Lena Wiklund, Ripper/Care of Gerd.
    Linn Andersson, Boliden Rönnskär.
    Christina Elg Christoffersson, Domsjö Fabriker.


 

Publicerat