Hus & Trädgård

Höstsådd ger tidig skörd

Låt fröna komma i jorden redan nu under hösten så får du en snabb start i trädgården till våren och kan njuta av grönsakerna under en längre säsong.

Trädgården må ha antagit höstens färger, men redan nu kan du så för nästa säsong och därmed förlänga odlingssäsongen på naturens sätt med fröer som ligger i jorden i väntan på våren.

Ofta står det på fröpåsarna om växterna passar för höstsådd, men annars brukar grönsaker som dill, gräslök, lök från frö, morot, palsternacka, persilja, persiljerot, rädisa, rättika, sallat och svartrot lämpa sig väl.
Vill du också tänka på sommarens blommor så brukar en del ettåriga sommarblommor passa, som atlasblomma, blåklint, riddarsporre, ringblomma, sömntuta och vallmo. Även många perenner lämpar sig för höstsådd.

För att lyckas gäller det att så under oktober och november, just innan frosten kommer. Fröerna ska nämligen övervintra i jorden och gro först när ljus och värme återvänder på våren. Det här är naturens egen metod och den passar främst för fröer som tål kyla eller som behöver kylbehandling, så kallad stratifiering, för att gro.
Men det gäller att ha is i magen och inte lägga fröerna i jorden för tidigt. Sår du för tidigt hinner fröerna gro och de små plantorna kan ta skada under vintern. Om frosten däremot hinner före dig kan du prova att så ändå och bara täcka fröerna med lite jord.

Fördelen med att så på hösten är att du kan se fram mot en ovanligt tidig skörd, men tänk på att sköta om jorden väl och rensa bort allt ogräs innan sådd eftersom du inte kan göra det på våren utan att riskera att förstöra dina små spirande plantor. Vinterfukt kan dessutom få fröerna att ruttna och därför är det också viktigt att jorden är lucker och väldränerad. Det är lätt att glömma exakt var du sådde fröerna så kom ihåg att markera såraden så att du hittar den igen när snön försvinner. Att till exempel täcka den med en sandsträng kan vara en bra metod när du sår på hösten så vet du på våren var du snart har nya härliga plantor på gång.

 

 

Publicerat