Näringsliv

Nytt turismrekord i Höga Kusten

Trots en sval sommar har många turister lockats till regionen. Andelen utländska gästnätter i Höga Kusten nådde nya höjder och flera näringsidkare inom branschen rapporterar om överbelagda gästbäddar.

När det preliminära bokslutet över årets turismsommar i Höga Kusten presenterades så var det med nytt turismrekord i tabellerna.
– Vi har sagt ”rekord” sex år i rad och säger det igen, säger Maarja Edman, analysansvarig Höga Kusten Destinationsutveckling, och berättar att den här gången handlar det om att andelen utländska gästnätter når en ny toppnotering med 21,9 procent, att jämföra med fjolårets 20,4 procent.
SCBs inkvarteringsstatistik för sommaren 2017 visar dessutom en kraftig stigning av an-talet övernattningar på destinationens hotell, stugbyar och vandrarhem där gästnätterna ökar med 11,8 procent jämfört med ifjol.
Sämre går det för campingarna där antalet gästnätter ser ut att ha minskat med 13 procent. Det kan delvis bero på det kassa sommarvädret, men också på grund av att det skett en överflyttning från campingövernattningar till hotell i och med folk ställer allt högre kvar på sitt boende och dessutom har mer pengar att röra sig med. Men även om antalet nätter på konventionella campingar går ner, så märks det samtidigt att mängder av köpstarka husbilsturister hittar till kommunen.
Det har bland annat synts på Fredric Wedins sprillans nya strandnära ställplatser vid Skuleberget där de haft närmare 13 bilar i snitt sedan dag ett parkerade, och på ställplatserna för husbil och husvagn vid Örnsköldsviks gästhamn.
– Vi har ökat 35 procent under juni, juli och augusti i år jämfört med i fjol på platserna. I snitt har vi haft 15 husbilar per dag och vi har 14 platser, så det har varit mer än fullt, säger Jennie Saporito, vars verksamhet utöver ställplatserna även innefattar bland annat restaurangen Saltmagasinet och vandrarhemmet i gästhamnen, och tillägger.
– Vi har faktiskt fortfarande fullbokat varje helg.

 

Publicerat