Näringsliv

Gemensam satsning för att locka nya etableringar till Höga Kusten

Höga kusten har medvind. Flera företag väljer att göra stora satsningar i regionen och fler kan snart vara på gång. De två kanske mest omtalade exemplen är SCA som investerar nästan 8 miljarder i Östrands massafabrik och Birka Cruises som fortsätter sin lyckade satsning på kryssningar till Höga Kusten.

– Det här är två exempel på intressanta företag som ser potentialen i Höga Kusten som affärsregion, säger Mikael Aamisepp, investeringsrådgivare och projektledare på High Coast Invest, länets gemensamma investeringskontor. Vi ser också att intresset för regionen är stort i och med att allt fler företag kontaktar oss för att höra sig för om möjligheter för att etablera sig i regionen.

Som ett led i sin satsning att locka ännu fler företag till regionen bjuder High Coast Invest in till frukost i Stockholm den 13 oktober tillsammans med fem av länets kommuner, Timrå, Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

– Vi vill berätta om de fantastiska resurser som finns här. Vi har flera världsledande företag i regionen och många satsar mycket i sina verksamheter just nu. Frukosten är en mötesplats för politiker, tjänstemän och företagsrepresentanter med hjärtat i Höga Kusten och siktet inställt på nya affärsmöjligheter, säger Mikael Aamisepp.

De fem kommunerna gör genom High Coast Invest en gemensam satsning på att locka etableringar till regionen och frukosten i Stockholm är en del av det arbetet.

– Vi har erfarenhet av att gott samarbete och breda kontaktytor kan leda till faktiska etableringar. Många av de som flyttat från länets kommuner och bosatt sig i Stockholm har fortfarande hjärtat kvar i vår region. De kan vara viktiga dörröppnare då de kan sitta på nätverk som är viktiga för oss när det gäller etableringar av företag, säger Uno Jonsson, tillväxtchef, Härnösands kommun.

– Banden till Stockholm och Mälardalen är mycket viktiga för Västernorrland. Vi har ett starkt nätverk och goda affärsrelationer där. Många av de etableringar vi får till länet har sin grund i de nätverken och därför är det viktigt att vi upprätthåller dem, säger Ingrid Thyberg, näringslivsutvecklare på Timrå kommun.

– Det finns många stockholmare med anknytning till Höga Kusten som sitter på positioner inom olika företag som gör dem till strategiskt viktiga kontakter för oss. Det är viktigt för oss att upprätthålla våra goda relationer till dem och hålla dem uppdaterade på vad som händer i regionen så att de i sin tur kan sprida det goda ryktet vidare. Vi vet av erfarenhet att det kan leda till etableringar, säger Conny Eriksson, näringslivschef i Kramfors.

– Många av de som flyttat från länet och hamnat i Stockholm känner fotfarande ett starkt engagemang för regionen och vill att det ska gå bra för oss. Det är viktigt för oss att vårda relationen till dem och hålla dem uppdaterade på vad som händer här, eftersom de kan sitta på kontakter som är intressanta för oss, säger Mikael Näsström, näringslivschef på Sollefteå Kommun

– Vi vet att många av de som lämnat länet och gjort karriär i Stockholm fortfarande har starka band till Höga Kusten. Självklart är de viktiga ambassadörer! Men om de ska kunna sprida ordet om det positiva som händer i regionen, måste de också få veta vad som är på gång. Frukosten i Stockholm blir ett perfekt forum för den informationsspridningen, säger Fredrik Holmgren, näringslivschef, Örnsköldsviks kommun.

Tanken med frukosten är att vårda det befintliga nätverket, men också att träffa nya kontakter. Dessutom vill kommunerna informera om de möjligheter och satsningar som görs i regionen idag.

Intresset för frukosten är stort och bland de anmälda finns representanter från Spotify, Swedbank, Europeiska investeringsbanken, Handelsrådet och Carnegi.

Publicerat