Du är här

2017-10-05 - Skola & utbildning
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Örnsköldsvik utsedd till bästa skolkommun

För sextonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Bästa skolkommun. Bäst i år i Västernorrlands län är Örnsköldsviks kommun på andra plats kommer Ånge och på tredje plats Kramfors kommun.

– Målmedvetenhet och långsiktighet i skolutvecklingsarbetet ger resultat, jag vill rikta ett stort grattis till Örnsköldsviks kommun som med hjälp av hårt arbete från alla fantastiska lärare och skolledare lyckats bli bäst i länet. Jag vet att de satsar mot toppen år 2020 och med rätt politiska beslut som ger ledare, lärare och elever rätt förutsättningar kan de nå dit, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

I år är bara en kommun i länet på topp-100 jämfört med två kommuner föra året, men Örnsköldsvik klättrar och är nu på plats 33. Fyra av kommunerna i Västernorrlands län klättrar i årets rankning.

Lärarförbundets rankning är den mest heltäckande jämförelsen mellan kommunernas utbildningsverksamhet och baseras på 13 kriterier, bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat. Rankningen genomförs för sextonde året i rad.

– Vi vet att vår rankning driver skolutveckling, det är den bredaste skolrankningen som görs i landet. Den mäter inte allt men är en dörröppnare för de viktiga samtal som är nödvändiga för att rätt beslut ska fattas och ge skolledare, lärare och elever bästa möjliga förutsättningar. Alla kommuner kan bli Bästa Skolkommun – med rätt beslut, investeringar och dialog, säger Johanna Jaara Åstrand.

I år görs utnämningen i ljuset av en skriande lärarbrist, en situation som påverkar alla landets kommuner.

– Lärarbristen måste vara högsta prioritet för alla kommuner som måste anstränga sig rejält för att bli attraktiva lärararbetsgivare. Vi vet som krävs för att lösa lärarbristen och berättar det för alla som vill bli Bästa Skolkommun nästa år: Högre löner, bättre villkor och större tillit till lärarna, säger Johanna Jaara Åstrand.

Dela med dig av denna artikel på: