Näringsliv

Miljardsatsning på Domsjö fabriker kan bli av

Det är det finländska företaget Töyrö som gjort förstudien och i veckan presenterades den på ett styrgruppsmöte i Domsjö. Rapporten slår fast att en jätteanläggning av den planerade och skissade typen, skulle bli lönsam. Det handlar om ett bioraffinaderi inne på Domsjö fabriksområde för ungefär 15 miljarder kronor.

Satsningen skulle kunna skapa 5.000 nya jobb och en årsproduktion på 1,5 miljoner ton. Cellulosa, protein och biogas har nämnts i sammanhanget som tänkbara produkter.

Rapporten slår fast att ute i Domsjö finns infrastrukturen uppbyggd, det råder en stabil politisk situation.

– Rapporten och därmed studien visar att det vi tänkt oss innan fungerar, säger Lars Winther, v.d. på Domsjöfabriker till P4 Västernorrland.

Två huvudfrågor finns inför en sådan här jättestor investering. Finns det tillräckligt med skogsråvara och hur ska finansieringsfrågan lösas?

--Det finns skog i vårt land idag som skulle räcka, fortsätter Lars Winther. Projektet bygger i stor del på inhemskt virke, inte att köpa virket utomlands. Idag kan vi inte tillvarata den skog som växer här hemma. Men vi får inte skörda allt detta och då krävs det politiska beslut om vi ska få tag i tillräckligt med råvara. Här pratar vi om fem miljoner kubikmeter ytterligare skog än vad vi pratar om idag.

 

Publicerat