Hus & Trädgård

Tid för frösamling

När trädgårdens blommor och bär börjar ge upp för säsongen är det dags att förbereda för nästa års sådd. Tar du egna fröer så är du säker på att få favoriterna år efter år och dessutom sparar du pengar på att fixa ditt eget utsäde.

Att samla in trädgårdens fröer är en del av höstens njutning och behöver inte alls vara svårt. Enklast är att hålla koll på när fröerna torkar på ställningarna ute i trädgården för att sedan plocka in dem.
Vill du vara säker på att inte de dyrbara fröna faller av innan du hinner fånga upp dem kan du låta en papperspåse eller en tunn tygpåse göra jobbet åt dig. Knyt fast runt den utblommade blomman och låt sitta kvar tills det är dags att ta in fröna.
Det går också att ta in de överblommade blommorna och lägga på ett papper eller i ett öppet kuvert när de är på gång att släppa sina fröer. Då har du dem redan samlade när de faller av.
Oavsett vilken metod du föredrar så se till att fröna är riktigt torra och att frökapslarna är bortrensade innan du lägger dem i lämpliga kuvert, påsar eller burkar för att förvaras torrt och svalt tills det är dags att så.

Vill du ta fröer från dina tomater behöver du först veta om de är F1-hybrider. Dessa tomater är första generationen efter en korsning och det är inte säkert att dess fröer kommer att ge likadana tomater själv. Är dina tomater inte en F1-hybrid är det bara att köra på. Ett lätt sätt att ta frö av tomat är att dela en väl mogen tomat och klämma ut och gnugga innehållet med fröna på en bit hushållspapper. Låt det torka tills snustorrt innan du viker ihop pappert och förvarar det mörkt i en burk. När det är dags att så river du av en bit papper med ett frö på och planterar. Pappret hjälper till och med till groningsprocessen genom att hålla kvar fukten nära fröet vid sådden.

Glöm inte att märka upp kuverten, påsarna eller burkarna som du sparar dina fröer i. Det som känns självklart att komma ihåg i september är kanske glömt i maj.

Publicerat