Du är här

2017-09-11 - Teater
 • Jens Nilsson och Jenny Nilsson i de bärande rollerna i Spelet om Örnsköldsvik som nu har haft premiär. Foto: Fredrik Näslund
 • Foto: Fredrik Näslund
 • Foto: Fredrik Näslund
 • Foto: Fredrik Näslund
 • Foto: Fredrik Näslund
 • Foto: Fredrik Näslund
 • Foto: Fredrik Näslund
 • Foto: Fredrik Näslund
 • Foto: Fredrik Näslund
 • Foto: Fredrik Näslund
 • Teater Soja är Sofia Andersson och Jan Boholm som tillsammans har regisserat och skrivit manus till pjäsen. Foto: Håkan Nordström

Stor succe för "Spelet om Örnsköldsvik"

Den stora teatersatsningen är en episk föreställning som innehåller såväl gripande familjedramatik och släktfejd som glädje, sorg och många skratt. Teater Sojas produktion är ett mästerverk som alla i Ö-vik borde se!

Jag hade stora förväntningar på teatersatsningen "Spelet om Örnsköldsvik", men var ändå inte riktigt beredd på att det skulle bli så här bra. Det är trots allt, med några få undantag, amatörskådespelare på scen.

Proffsskådespelarna Jens Nilsson, Jenny Nilsson och Jan Boholm, ena halvan av manusförfattar- och regissörsduon Teater Soja, drar förstås ett tungt lass med många bärande roller. Men flera andra gör också riktigt bra ifrån sig, som exempelvis Christer Cavallius, Mahlin Hörnlund, Hannes Gyllenör, Gunnel Norberg, Jack White Gårdstedt och artisten Stina Joza som alla har många olika och viktiga roller i detta historiska drama.

Publiken tas med på en tre timmar (inklusive paus) lång resa som startar med att sörkörare lämnar den lilla orten 1837 och slutar i nutid. Det är många år som behandlas men tiden flyger iväg och regissörerna Sofia Andersson och Jan Boholm har lyckats med konststycket att få hela ensemblen att agera rappt och i ett tempo som aldrig sviktar.

Samtliga 21 aktörer, varav fyra barn, är på scenen samtidigt nästan hela tiden. Detta tack vare ett suveränt berättarknep som fungerar perfekt. Sofia Stattins enkla, minimalistista och geniala scenografi förtjänar också ett extra omnämnande, gå och se föreställningen så förstås ni vad jag menar.

Genom historien får publiken bekanta sig med många kända ö-vikspersonligheter, både historiska och nutida som haft stor betydelse för Örnsköldsviks utveckling. Flera viktiga händelser avhandlas och den som kan Ö-viks historia känner förstås igen det mesta. Men det finns också mycket intressant att lära sig, och för nyinflyttade är det här inget annat än en perfekt lektion i lokalhistoria.

En stort plus även för att man använt sig av mycket lokal musik som ackompanjemang till berättelsen. Vi får höra Husums pianistlegend Reinhold Svensson, saxofonisten Erik Norström, 60-talsbandet The Balubas, Totta Näslund och folkmusik av såväl Anders Eriksson och Håkan Olsson, som unga duon Algot - det vill säga Magdalena Eriksson och Mattias Mårtensson.

Premiären i lördags gick strålande och ensemblen och produktionsteamet fick stående ovationer i fullsatta Folkan Teater.
Missa absolut inte "Spelet om Örnsköldsvik", som visaspå Folkan fram till 6 oktober.

Dela med dig av denna artikel på: