Övrig sport

Rehna rama formtoppen

I morgon lördag avgörs travets elitserie på Solänget. Det är dessutom jackpot på V75 och till råga på allt; hemmahästar som inte är chanslösa.
På förhand är förväntningarna kanske störst på Anna Nygrens och Ulrika Rehns sjuåriga valack; Voulez Vous.

Dörrarna till Solänget står vidöppna inför årets höjdpunkt och arrangörerna kan glädja sig över att riktigt fina hästar kommer till start. I anrika Silverörnen (V75-3), som avgörs för 51:a året i rad, ska fjolårssegraren Shadow Woodland, med Ulf Ohlsson i sulkyn, försöka försvara titeln. Det ekipaget kan räkna med hårt motstånd från bland andra Magnus Jakobsson bakom Fossens Bonus, Seedorf O.M.F. som styrs av Erik Adielsson och
Bandit Hornline framför ännu en rutinerad kusk; Robert Bergh.

Åtta hemmahästar startar i V75-loppen och litar vi till traventusiasterna bör vi lokalpatrioter hysa störst förhoppningar till Voulez Vous i Ulrika Rehns formstarka stall. Hon och nära vännen Anna Nygren äger och tränar en jättebra häst, men Ulrika Rehn tar förhandssnacket med ett mycket behärskat lugn och tonar ner förväntningarna rejält inför avgörandet i den sjätte avdelningen:
– Spår fem är en riktig mardröm för honom eftersom det handlar om voltstart. Det finns en uppenbar galopprisk och det är nog bara det fjärde spåret som hade varit värre. Men klarar vi det är är chanserna ganska goda till en bra placering, säger Ulrika som självklart håller bägge sina tummar stenhårt för Voulez Vous och Ove A Lindqvist.

Sportsligt kan hon se tillbaka på en fantastisk sommar. Efter en ganska trög vår har hästarna i hennes stall radat upp segrar och topprestationer och starkt bidragit till att Solänget då och då får travsverige att höja på ögonbrynen.
– Det har gått riktigt bra så vi har absolut anledning att vara nöjda. Att försöka vinna lopp är ju en stor anledning till att man håller på och på den sportsliga fronten går det bara bättre och bättre för Solänget. Det är många som gjort riktigt bra ifrån sig, säger Ulrika Rehn, varnar för Kenneth Thelins Global Teardrop i femte och ser fram emot lördagens travfest på hemmaplan. Av naturliga skäl kommer hon vara mest spänd inför starten i V75-6.
– Ja, det lär bli nervöst, men jag försöker att inte visa det med att prata ganska mycket med dem som står i närheten av mig.
Du är amatörtränare, vilket innebär att du har ett ordinarie arbete som måste skötas bredvid ditt stora engagemang med nio hästar i stallet. Hur får du vardagen att gå ihop?
– Tack vare att vi är ett kompisgäng som har samma intresse och att jag har en sambo som är riktigt inbiten. Vi är ett team som fungerar bra ihop.

En annan Solänget-profil med en ganska långvarig formtopp är A-tränaren och kusken Susanne H Osterling som på sina 251 starter hittills i år varit topp tre inte mindre än 88 gånger. Det innebär att hon fortfarande är landets segerrikaste bland kvinnliga kuskar i konkurrens med hundratals andra och bland dem kända namn som Jennifer Tillman och Kajsa Frick.
– Det är jätteroligt att det har varit ett bra år för mig och för flera på Solänget. Att jag leder tjejligan i Sverige tänker jag inte speciellt mycket på, men visst kan det då och då vara bra för mitt ego, säger Susanne med ett gott skratt. Det är trots allt ett bevis på att det går ganska bra.

På V75 har hon en uppsittning. Det i form av Greger Hägglund-tränade Sonata Ås i den femte avdelningen. Men likt Ulrika Rehn ligger hon lågt med tanke på spåret.
– Spår 15 bakom bilen är ett tråkigt utgångsläge. Så på papparet ser det inte så lovande ut och ska hemmahästarna överraska behöver vi nog en hel del tur, säger Susanne utan att skarva på med den numera ganska slitna klyschan.
Så vi får göra det i stället:
Men trav är trav.

I övrigt förutom V75-tävlingarna händer det mycket på Solänget som exempelvis ponnylopp i form av Lilla Silverörnen och Mini Silverörnen. ATG:s Drömfonden lanserades tidigare i år och finansierar projekt som motverkar utanförskap och ohälsa med idrott som grund. Drömfonden är på plats på Solänget för att dela ut 10 000 kronor till Solängets Travskola som gör en satsning på att skapa möjligheter för funktionshindrade att delta i travskolans verksamhet.
En som varmt rekommenderar ett besök på Solänget är av naturliga skäl tillförordnade travbanechefen Peter Fahlén:
– Det gör jag framför allt för att vi bjuder på fina tävlingar, alltså riktigt bra

Publicerat