Musik

Nordiska Kammarorkestern i Ö-vik

Fredagen den 8 september blir det konsert i Ö-vik, då Nordiska Kammarorkestern kommer på besök. Och det med ingen mindre än legendaren Christian Lindberg som solist och dirigent. Christian Lindberg räknas till en av världens främsta musiker och blev 2015 framröstad av den största klassiska radiostationen i världen, ClassicFM, till titeln ”den störste brassmusikern i historien”.

Under åren 2005-2010 var Christian Lindberg Nordiska Kammarorkesterns chefdirigent, då han också tog orkestern på turné till Japan, Korea och Kina.  Christian Lindberg räknas inte bara till en av världens främsta trombonister, även som dirigent har han de senaste åren haft stora framgångar och har precis skrivit på ett femårigt kontrakt som chefdirigent för Israel Netanya Kibbutz Orchestra.

Som trombonist har Christian Lindberg sedan tidigare uruppfört 99 solokonserter skrivna direkt till honom. Vid Nordiska Kammarorkesterns säsongsstart 2017-2018 uruppförs den 100:e solokonserten med titeln Sånger å de osjungnas vägnar, komponerad av tonsättaren Per Egland och tillägnad Christian Lindberg. Solokonsertenär en sambeställning mellan Västerås Sinfonietta, Norrköpings Symfoniorkester och Nordiska Kammarorkestern.

Tonsättaren Per Egland är en musikalisk mångsysslare. Förutom att han skriver konstmusik skriver han även musik till film, teater och olika konstprojekt. Dessutom är han en etablerad popartist. Han är född i Härnösand men är sedan några år bosatt i Stockholm.  Per har exempelvis skrivit musik till filmerna Martha & Niki och Farsan. Tre år i följd har han blivit grammisnominerad för Årets Barnalbum.

Konserter ges i Tonhallen Sundsvall torsdag 7 september kl 19.00
Pingstkyrkan Örnsköldsvik fredag 8 september kl 19.00
Härnösands Teater lördag 9 september kl 18.00

Publicerat