Hus & Trädgård

Tvillingsta koloniförenings traditionella surströmmingsträff i det gröna

Flaggan var hissad, men rörde sig knappt i den svaga vinden, när 17 glada koloniodlare söndag den 3 september samlades ute i Tvillingsta för att förbereda inför årets surströmmingsträff.

Den klara och höga höstliknande luften värmdes upp allt mer av den blida sensommarsolen. Att vi tillsammans ställer fram bord och stolar, plockar blommor till vaser på borden, kokar den närodlade potatisen, öppnar surströmmingsburkarna, hackar löken och skär tomaterna och gör klart för själva festen, är en viktig del i stämningen och gemenskapen. Med delat ansvar känner vi oss som hemma och ingen behöver känna sig som gäst.

I och med den här träffen invigde vi de nyinköpta stolarna, som finansierats genom de pengar som studiecirkeln Trädgård och Hälsa inbringat. De tidigare inköpen av långborden står även studiecirkeln för. Vi konstaterade att vi hade tur med vädret även vid denna träff. Den goda och närodlade potatisen och löken, som några odlare skänkt, smakade bra till årets surströmming. Goda hembakade bakverk till kaffet bjöd Anja, Doris och Ann Marie på.

Vi brukar ha något ”kulturellt” inslag på våra träffar. Gamla uttryck från det gamla bondesamhället med dess ursprung och innebörd utgjorde dagens tema. En vers på rim och ett kåseri, som ett par medlemmar skrivit, ingick också i det kulturella. Då det ena ger det andra var snart berättande igång med både roliga historier och självupplevda komiska händelser. Som vanligt var stämningen munter och hjärtlig.  Alla vågade därför klämma i med liv och lust, när vi mätta och belåtna sjöng ”Tvillingsta visan”.

Den gemensamma avslutningen innebar att vi alla hjälptes åt med att plocka undan och städa efter oss. När vi så småningom nöjda och belåtna sökte oss hem, var och en till sitt, blev vi påminda om den planerade och populära ”Adventsträffen” som vi brukar ha lördagen före första advent hos Studiefrämjandet. Då har vi något att se fram emot av varm gemenskap och hjärtlig glädje, när vårt koloniområde ligger i sin vintervila. Men innan dess ses vi ju fler gånger ute på vårt sköna och trivsamma koloniområde i Tvillingsta, trots att det mesta nu redan är skördat.

Av: Anders Edlund

 

Publicerat