Samhällsinformation

Högakustenbron uppgraderas

Hökaustenbron är på väg att få ett nytt trafikstyrningssystemem. Syftet är att göra det möjligt för trafikledarna att snabbt och säkert kunna leda om trafiken vid förhållanden som påverkar trafiksäkerheten; som hård vind, dåligt väglag eller vägarbeten.

På Trafiksystem Väst AB, är projektledare Björn Dramsvik glad över att man vann upphandlingen tillsammans med Infracontrol..
– Det är ett viktigt projekt för oss och systemet har en viktig funktion för trafiksäkerheten. Vi ser fram emot ett gott samarbete med Infracontrol och känner oss trygga med deras långa erfarenhet av den här typen av system, säger Björn Dramsvik.
Entreprenaden omfattar projektering, leverans, montage, provning, installation, driftsättning och dokumentation och allt ska vara i drift till våren 2018.

Det automatiska systemet kommer att övervaka vindstyrkan över Högakustenbron, och kommunicera ut budskap till trafikanterna via tre dynamiska trafikinformationstavlor. Om svåra vindförhållanden uppmätes kommer trafiken att ledas om via riksväg 90 och väg 332.
Hos Infracontrol är det Björn Johansson som har hand om projektet.
– Trafikinformationstavlorna ger alternativa budskap beroende på aktuella förhållanden. Trafikinformationstavlorna kan även användas för annan trafikinformation, till exempel information om pågående vägarbeten, olyckor, dåligt väglag och så vidare, säger Björn Johansson.

Det kommer även att genomföras kompletteringar i Trafikverkets centrala system som möjliggör styrning och övervakning från Trafikverkets vägtrafikledningscentraler.
– Vi har väldigt lång erfarenhet av den här typen av trafikstyrningssystem. Det här systemet kanske inte är så stort, men det är ändå mycket roligt att vi får vara med och genomföra projektet, eftersom det är väldigt betydelsefullt för trafiksäkerheten för alla de som färdas över Högakustenbron, säger Johan Höglund, VD för Infracontrol.

Publicerat