Musik

Musikundret på Sjögatan

Ett nytt läsår har inletts för Musikmakarna, som vuxit ut till en maktfaktor inom musikbranschen. Svenska artister ber om hjälp, amerikanska skivbolag ringer och Lettlands regering vill möta dem – men gänget bakom talar hellre om mjuka värden.
– Vi är som en familj, säger skolans rektor Ulla Sjöström.

Intervjun sker i skolans uppehållsrum, och efter en stund kliver utbildningsledaren Jerry Gyll in i rummet. Han ska att hämta fika till sina studenter och Ulla visar honom vad hon har handlat till en elev som inte tål det vanliga fikabrödet. Följdfrågan om hur hon hinner med både administration, internationella representationsuppdrag och marktjänst får henne att le.
– Vi är en liten organisation där alla hjälps åt med allting, säger hon. Vi är som en familj och det är viktigt för oss att våra elever, som ofta befinner sig långt hemifrån, får känna sig som en del av den familjen.

Kanske är det en del av förklaringen till Musikmakarnas framgångar.
– I takt med att våra tidigare elever slår igenom har det blivit ringar på vattnet, säger Ulla. Skivbolagen kollar vem som ligger bakom en ny hitlåt och säger ”nu är det de där Musikmakarna igen!”.

En kväll blev hon uppringd av Atlantic Records, skivbolaget bakom Aretha Franklin och Rolling Stones, som helt enkelt ville veta vad Musikmakarna var.
– Från början fick man ofta höra ”Hur kan du vara så dum? Hur kan du tro att det går att lägga en sån här utbildning i Örnsköldsvik när hela branschen är i Stockholm?” Det här är en vision som vi har kämpat för, så det känns det roligt med payoff, säger Ulla Sjöström.

Ulla gläds också över att hennes elever erövrar spännande praktikplatser runtom i världen. Två av dem beger sig snart till Los Angeles för att hjälpa Fernando Garibay, som jobbat med bland andra U2, Britney Spears, Whitney Houston och Lady Gaga. En tredje, Clara Blom Christensen, ska tillbringa nio veckor i Berlin med teamet bakom bland andra Tove Lo och Ellie Goulding.
– Jag fick erbjudande om kontrakt från dem men tackade nej, berättar hon. Men senare hörde jag av mig och sa att jag gärna skulle praktisera hos dem. Två dagar i veckan ska jag skriva till deras projekt, och två dagar i veckan ska de skriva till mig.

Parallellt med elevframgångar utomlands fortsätter satsningarna på hemmaplan, och en nyhet för i år är låtskrivarlägret ”Sounds like Sweden” i samarbete med Friluftsbyn. De 30 eleverna i årskurs 2 spenderade förra helgen fyra dygn med att skapa ny musik vid Skuleberget där tre musikstudior byggdes upp i en lada. Lägrets titel blev ledstjärna för låtskapandet och det hela avslutades med framträdanden inför publik i onsdags.
– Tanken är att det här ska bli återkommande, säger Friluftsbyns vd Jerry Engström. Och förmodligen kommer flera av de här eleverna att vara en del av musikeliten om några år.

För andra året i rad blir det också ett läger på Ulvön där sex musikstudior byggs upp på plats och låtskrivare från sex länder deltar. Ifjol gästades lägret av bland andra Molly Sandén och det väntas besök av rikskända artister även i år. De kommer inte bara för elevernas skull utan också för sin egen.
– Alltfler frågar om de får komma hit för att skriva låtar i vår miljö och ha det här stödet runt sig, förklarar Ulla.
Vissa, som Patrik Isaksson och Agnes, har redan gjort så medan andra står på tur att bege sig nolaskogs. Steg för steg cementeras Örnsköldsviks roll som en av Sveriges mest intressanta musikstäder.

***

Smygtitt i planeringkalendern
Läsårets första veckor ger en bild av Musikmakarnas händelserika vardag:
– Besök av musikproducenten, låtskrivaren och förre Idoljurymedlemmen Andreas Carlsson.
– Besök av utvecklarna bakom Melobee Music, en app för osignerade artister.
– Möte med estniska regeringsrepresentanter på landets ambassad i Stockholm tillsammans med kulturminister Alice Bah Kuhnke och hennes stab.
– Låtskrivarlägret ”Sounds like Sweden” vid Skuleberget i samarbete med Friluftsbyn och med en avslutande konsert för allmänheten.
– Besök av Jesper Thorsson, vd för Export Music Sweden.
– Mellovecka där det kan bli så att schlagergeneralen Christer Björkman dyker upp.
– Möte med Musikförläggarna om Equalizer Project, som syftar till att stärka kvinnornas roll i en bransch där de utgör mindre än 20 procent av alla registrerade låtskrivare och producenter.
– Utländska studenter från och England, Malta, Italien och USA anländer.
– Låtskrivarlägret ”High Coast Songwriting Camp” på Ulvö Hotell där låtskrivare från sex länder deltar och rikskända artister gästar ön.

***

Om Musikmakarna
Musikmakarna grundades 1998 och är Sveriges första yrkeshögskoleutbildning för låtskrivare och musikskapare inom populärmusik. Genom åren har åtskilliga studenter från utbildningen fått framgångar i musikaliska sammanhang som Idol, Melodifestivalen, Eurovision, Grammisgalan och P3 Guld och samt med hitlåtar på topplistor ibland annat Sverige, USA och Kanada.

Publicerat