Trafik

Kampanj om viltolyckor

Var femte minut inträffar en viltolycka i den svenska vägtrafiken. Olyckorna kostar det svenska samhället närmare tre miljarder kronor varje år.
Under tiden 4–17 september pågår Motormännens kampanj för att öka kunskapen om hur man bör agera efter kollision med vilt. Motormännens lokala klubbar kommer att dela ut viltremsor och information till trafikanterna.

År 2016 rapporterades nästan 58 000 viltolyckor och varje år omkommer i genomsnitt tre till fyra personer och nästan 200 personer skadas allvarligt i samband med viltolyckor. Viltolyckorna har ökat kraftigt de senaste åren, prognosen för 2017 uppgår till 70 000 viltolyckor enligt Älgskadefondsföreningen.

– Det är oerhört viktigt att viltolyckorna tas på allvar och Motormännen vill absolut se att fler viltstängsel sätts upp. Ny teknik för aktiv viltvarning och viltslussar eller säkra viltpassager behöver också används i större utsträckning. Ökad jakt krävs dessutom för att begränsa viltolyckorna i trafiken, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens riksförbund.

Viltstängsel saknas fortfarande på många olycksdrabbade vägavsnitt. Delar av det befintliga stängslet kan också vara skadat eller undermåligt underhållet och på vissa sträckor saknas grindar.

– Syftet med kampanjen är att öka kunskapen hos trafikanter om den ökande risken för viltolyckor och hur de ska agera för att undvika kollision med vilt. Viltremsan innehåller råd om hur man ska agera om olyckan ändå är framme och kan användas att märka ut olycksplatsen med. Vi vill också lyfta behovet av olika metoder för att få ner viltolyckorna, säger Carl Zeidlitz.

Publicerat