Du är här

2017-08-28 - Ekonomi

Bostadsrätten i Ö-vik kostar en dryg miljon

Priserna på bostadsrätter har de under de senaste tio åren ökat kraftigt i stort sett över hela landet. De låga räntorna och en generell bostadsbrist är några av förklaringarna till detta. Snittpriset för en bostadsrätt i Örnsköldsvik är 1 197 105 kronor, vilket nästan är en fördubbling på tio år.

Men var har priserna ökat mest och hur mycket har de egentligen stigit? Svensk Fastighetsförmedling har låtit kartlägga prisutvecklingen på bostadsrätter i landets samtliga kommuner under ett, fem och tio år och det är i Boden som prisutvecklingen varit som störst sett över tio år. Där har priserna under perioden stigit med otroliga 488 procent. Motala, Finspång och Borlänge följer därefter.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik analyserat hur priserna på landets bostadsrätter förändrats under en 10 års period. Av landets 290 kommuner hade 114 tillräckligt stort antal sålda bostadsrätter för att kunna ingå i kartläggningen. Hela 33 av dessa visar ökningar på 200 procent eller mer.

Bland landets storstadsregioner placerar sig Göteborg överst med en prisökning på bostadsrätter med hela 113 procent över de senaste tio åren. I Stockholms kommun har priserna stigit med 87 procent och i Malmö är ökningen 58 procent.

– Prisutvecklingen på landets bostadsrätter har saktat in en del under året men vi ser samtidigt att priserna har stigit i majoriteten av kommunerna. Det lugnare tempot beror bland annat på den inlåsningseffekt som gör att många säljare inte har möjlighet att flytta trots att de har behov av annat boende. Att hitta en lösning för det är inget som görs på en kafferast men en viktig uppgift för våra politiker om vi ska få en ökad rörlighet på bostadsmarknaden, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

– Den geopolitiska oron och vad som händer i vår omvärld påverkar också marknaden även om effekterna historiskt sett brukar avta på kort sikt. Vi befinner oss i en fortsatt stark högkonjunktur med låga räntor, generell bostadsbrist och ökad urbanisering. Eftersom dessa fundamentala faktorer kvarstår kan vi vänta oss att bostadsmarknaden tar ny fart under hösten, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Här har bostadsrättspriserna stigit mest det senaste tio åren – Topp 10
1. Bodens kommun 488 %
2. Motala kommun 368 %
3. Finspångs kommun 368 %
4. Borlänge kommun 350 %
5. Strängnäs kommun 347 %
6. Knivsta kommun 320 %
7. Strömstads kommun 316 %
8. Mjölby kommun 307 %
9. Borås kommun 305 %
10. Oskarshamns kommun 287 %

Örnsköldsviks kommun 91 %

Dela med dig av denna artikel på: