Du är här

2017-08-13 - Hus & Trädgård
Lås in dyra trädgårdsredskap som gräsklippare och grillar när du reser bort.

Vanligt med trädgårdsstölder

Villa-, radhus- och fritidshusägare har i genomsnitt saker som grillar, möbler och redskap till ett värde uppemot 13 000 kronor stående i trädgården. Det mesta står olåst. Mer än var sjätte har någon gång råkat ut för en stöld i sin trädgård.

Under sommaren använder många trädgården som ett extra rum utomhus. Där står grillar, cyklar, gräsklippare och utemöbler ofta olåsta, trots att de kan kosta många tusenlappar i inköp.

Den genomsnittliga villa-, radhus- och fritidshusägaren har nämligen saker för nästan 13 000 kronor stående i trädgården. Det framkommer av en undersökning som försäkringsbolaget If gjort med 1 759 villa-, radhus- och fritidshusägare.

– Många tänker inte på stöldrisken i sina trädgårdar. Men moderna grillar kan kosta åtskilliga tusenlappar och även självgående gräsklippare, som är mycket populära, går på omkring 15 000 kronor. Dyra saker är självklart av intresse för tjuvar, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Mer än var sjätte villa-, radhus- eller fritidshusägare, 17 procent, uppger att de någon gång fått saker stulna från sin trädgård. Och tjuvarna verkar mest aktiva där det finns störst värden att hämta.

– Självklart ska man kunna ha utemöbler och liknande stående i trädgården. En trädgård är till för att användas och vistas i. Men det kan vara en god idé att exempelvis rulla in grillen i garaget eller förrådet då man reser bort.

Dela med dig av denna artikel på: