Modo Hockey

Särkijärvi från Matojärvi

Allt tog sin början i Matojärvis ishall i Kiruna i mitten av 60-talet när Hans Särkijärvi för första gången började med den idrott som allt sedan dess legat honom mycket varmt om hjärtat.

Som spelare var han aktiv i framför allt Södertälje och Djurgården under många år med sammanlagt 421 elitseriematcher och sedermera blev det tränaruppdrag under ca 25 år. I april blev det klart att han är Modo Hockeys nye huvudtränare.

Varför blev det Modo Hockey?
– Det är en häftig utmaning och jag tycker att det ser bra ut i organisationen nu när man fått ordning på det mesta efter ett tufft stålbad. Det finns ju bra återväxt och hockeygymnasium som levererar många bra unga hockeyspelare, viktigt för att klubben ska kunna ta nästa kliv.

Hur skulle du vilja beskriva dig som tränare?
– Jag är nog ganska lugn och sansad, ställer ganska hårda krav på mina spelare vad gäller bl.a. arbetsmoral, det vi kommer överens om det ska vi fullfölja, men sen är det viktigt att spelarna får vara med och tycka och tänka. Det är nödvändigt att man är mer kommunikativ idag än vad som var fallet förr i tiden.

Vilken slags hockey vill du att Modo ska spela?
– Tycker det är viktigt att satsa på den offensiva kreativiteten som finns i laget, sen vill man ju förstås lägga till det här med hårt jobb och god arbetsmoral, det kommer man aldrig ifrån. Spelar ingen roll hur skicklig man är om man inte har den här grundviljan att göra arbetet som alla måste göra idag.

Hur ser du på Modo Hockeys lag denna säsong?
– Det är ett mycket intressant lag, tycker att vi har de bitar som vi vill ha; de hårt arbetande, målskyttar, bra centrar och backsidan ser oerhört bra ut och även målvaktssidan. Och dessutom många duktiga ungdomar som är aktuella för spel.
Jag tycker sammanfattningsvis att vi har det vi behöver ha för att bli ett topplag.

Den assisterande tränaren förra säsongen, Pär Styf, fortsätter. Vad betyder det för dig och spelarna?
– Det är väldigt viktigt eftersom han känner till juniorerna väldigt bra och han har ju bra koll på vilka spelare som är på gång in i A-laget.

När får vi se SHL-hockey igen i Fjällräven Center?
– Jag tror man ska prata i termer av utveckling och att organisationen ska fungera och vara på topp, det är det viktigaste, men det är klart, jag har en dröm om, en vision om att vi redan i år ska vara med och tampas om en plats i SHL


Hans Särkijärvi, 60 år
Född och uppvuxen: i Kiruna.
Smeknamn: Säcken, i Kiruna var det Särki som gällde.
Familj: Fru i Stockholm och tre vuxna barn vardera från tidigare äktenskap.
Intressen: Sommarställe på Gotland (sex veckor i somras) och
spelar lite golf eller hackar som jag brukar säga.
Surströmming: Går bra, man är ju norrlänning.
Hockeymeriter: Två SM-guld med vardera Södertälje och Djurgården


 

Publicerat