Övrig sport

Järnkvinnan som blev Iron Man

En halv mils simning bland höga vågor, 18 mil på cykel och 4 mil till fots i 30-gradig hetta. Så såg Elisabet Edlunds dag ut när hon i våras genomförde ett Iron Man-triathlon i Sydafrika.
– Tjusningen ligger i att utmana sig själv, säger järnkvinnan från Svedjeholmen.

Vi träffar Elisabet i slutet av maj när hon är hemma och hälsar på i sina barndomstrakter. Sedan nio år tillbaka arbetar hon som kemiingenjör i Göteborg, men vägen dit gick via Svedjeholmsskolan, Sundskolan, Geneskolan och Nolaskolans naturprogram. Redan som barn gillade hon att röra på sig, och idag kretsar mycket av hennes fritid kring träning.
– Alla har tid att träna, fastslår hon. Kolla bara hur många timmar folk sitter och tittar på teve. Ställ en träningscykel framför teven då, det gjorde jag!

Träningen har blivit en ännu större del av hennes vardag sedan hon 2009 fann en likasinnad entusiast i arbetskollegan Terese.
– Vi sporrar varandra och det betyder jättemycket. Det finns inte så många andra som frivilligt går upp kvart över fem för att springa löprundor tre dar i veckan, säger Elisabet.

Deras gemensamma träningsgrad har ökat successivt genom åren.
– I början sprang vi sex kilometer. Nu springer vi långrundor på två mil en kväll i veckan. Har vi med mina hundar blir det lugnt tempo, för de är ganska små, men annars kan det gå fortare. Däremot tar vi aldrig tid på oss själva. Jag tror att det är när man börjar ta tid som man också börjar dra på sig skador.

Det tänkesättet har dock inte hindrat duon från att testa sina gränser vid väl valda tillfällen. 2013 genomförde de tillsammans en svensk klassiker, och efter det väcktes frågan om vilken utmaning de skulle ta sig an härnäst. Valet föll på ett Iron Man-triathlon i Sydafrika – ett av världens tuffaste lopp att klara.
– Vi anmälde oss i maj förra året och gjorde det i april i år, berättar Elisabet. Men det tar väldigt, väldigt mycket tid att träna till Iron Man. Vi tränade två gånger per dag de sista månaderna, efter jul och framåt.
Då hade Elisabet redan tränat simning sedan i september med svägerskan Sara som personlig instruktör.
– För mig var simningen den största utmaningen – för jag avskyr att simma!

Hur långt extraträningen skulle räcka återstod att se. En vecka föra själva tävlingen åkte Elisabet och Terese ner till Sydafrika för att förbereda sig på plats. De provsprang den bana där loppets avslutande maraton skulle avgöras, men nöjde sig med ett av de fyra varv som skulle krävas, och cykelvägen avverkade de i bil eftersom de hyrt cyklar som de inte skulle få tillgång till förrän på själva tävlingsdagen.
Vad de inte räknat med var att de skulle dra på sig förkylning och feber mitt i värmen.
– Jag var faktiskt fortfarande sjuk när jag gjorde loppet, avslöjar Elisabet. Men det är ju ingenting att bry sig om. Då var det värre att vi hade glömt solkskyddsfaktor. Jag klarade mig ganska bra, men Terese har fortfarande brännblåsor.


Själva loppet genomförde de sida vid sida, och Elisabets simträning gav resutat.
– I september kunde jag inte ens crawla 25 meter, säger hon. Nu crawlade jag 4 000 – trots att banan bara var 3 000. Bojarna som vi skulle simma efter var stora som utedeass, men de var ändå svåra att se. Så stora vågor var det.
Till slut gick de i mål exakt samtidigt; snabbare än hälften av de 2000 atleter som deltog i loppet.
– När vi stod där på tävlingsmorgonen var det ingen som trodde att vi skulle klara det. När de hörde att vi aldrig förr gjort ett triathlon, och att vi skulle använda hyrda cyklar … men vi stöttade varandra genom hela loppet och kom i mål före en av de män som hade dömt ut oss.
Kan du beskriva tjusningen med att pressa sig själv så som du gör?
– Tjusningen ligger väl i att man utmanar sig själv och visar att ”jag klarar det”. Det behöver inte vara ett Iron man. Det kan vara att klara ett milslångt lopp eller fem 5 kilometer. Det handlar om att ha ett mål.
Hon och Terese har redan siktet inställt på nästa utmaning.
– Vi gör aldrig samma sak mer än en gång, så härnäst blir det ett ultra-marathon. Och då slipper jag simma … (skratt).


***
 

Fakta: Iron man
Iron man, eller ”Järnman”, är en triathlontävling som omfattar 3,86 kilometer simning, 180,2 kilometer cykling och 42 195 meter löpning (motsvarande ett maratonlopp). Den första tävlingen arrangerades på Hawaii 1978 där 12 män genomförde loppet, och året därpå deltog den första kvinnan. Utöver den officiella VM-tävlingen på Hawaii arrangeras det idag Iron Man-triathlon runtom i världen.

 

 

Publicerat