Nyheter/Reportage

Årets kandidater till Stora Turismpriset 2017

Vilket företag eller organisation i länet ska få representera Västernorrland i tävlingen om Stora Turismpriset 2017? Nu ska det avgöras.
Nominerade kandidater är Stenstan Visitor Center, Stiftelsen Nämforsen och samverkan i Höga Kusten.

Alla län i Sverige har möjlighet att nominera en kandidat till den nationella utmärkelsen Stora Turismpriset. Landstinget Västernorrland har nominerat tre kandidater som främjar länets besöksnäring. Nu kan ni vara med och rösta fram den kandidat som får representera Västernorrland på nationell nivå.

Syftet med den publika nomineringen av Stora Turismpriset 2017 är att höja kunskapen om besöksnäringen och uppmärksamma de som arbetar föredömligt inom branschen i Västernorrland.

– Vi har många aktörer som bidrar till en allt starkare besöksnäring i Västernorrland. Det känns bra att få lyfta några av de organisationer som hjälper till att stärka länets varumärke. Alla nominerade kandidater bidrar till utvecklingen av Västernorrlands och Sveriges turism, men nu är det upp till invånarna att rösta fram sin favorit, säger Maria Lidgren, tillväxtchef vid Landstinget Västernorrland.

NOMINERADE till Stora Turismpriset 2017
Nomineringen sker enligt ett antal kriterier som Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism tagit fram. Samtliga kandidater bidrar till utvecklingen av regionens och Sveriges turism genom internationalisering, kvalitet och hållbarhet.

Samverkan i Höga Kusten
Höga Kusten, en av Sveriges snabbast växande destinationer, har tack vare den starka alliansen mellan regionens kommuner och näringslivet stärkt sina förutsättningar att bli en internationellt känd destination. Genom den för svensk besöksnäring otraditionella alliansen, mellan det kommunala bolaget Höga Kusten Destinationsutveckling och det näringsägda företaget Höga Kusten Turism, stärks destinationens utbud och tillväxtförmåga. Tack vare en tydlig rollfördelning, med gemensamma mål, verkar respektive aktör på var sin spelplan för att tillsammans öka destinationens attraktionskraft. Höga Kusten Destinationsutveckling driver i samverkan med andra offentliga aktörer den strategiska utvecklingen och Höga Kusten Turism möter som säljbolag marknadens behov genom att vara snabbrörlig och flexibel. Tillsammans bygger vi framtiden.

Stenstan Visitor Center
Stenstan Visitor Center sätter Sundsvalls stenstad i fokus. Här får du uppleva och interagera med Stenstans historia genom visualisering med ny modern teknik. Stenstan Visitor Center är en blandning av informationsplats, galleri och turistbyrå. Det är startpunkten för att titta på staden och omlandet, ett fönster och en vägvisare. Stenstan i Sundsvall utgör ett av de mest renodlade exemplen på en 1890-tals stad som kan ses i Sverige idag. Till upplevelsen bidrar den arkitektoniska mångfalden, de påkostade exteriörerna och den fantasifulla utformningen av detaljer. Kort sagt, den konstnärliga skönheten. Stenstan i Sundsvall är därför definierad som varande riksintresse för kulturmiljövården. Det är inte bara enskilda byggnader som är intressanta, utan i högsta grad Stenstan i sin helhet.

Stiftelsen Nämforsen
Stiftelsen Nämforsen tillgängliggör på ett föredömligt sätt Sveriges största hällristningsområde med över 2 500 figurer. Stiftelsens pedagogiska verksamhet innefattar såväl guidningar av de spektakulära hällristningarna som museiverksamhet, där besökare från hela världen på ett lekfullt sätt lär sig om hur människorna bosatta på platsen för 6 000 år sedan levde och verkade. Stiftelsen samverkar exemplariskt med lokala byalag samt kommunala- och regionala aktörer och stärker bygdens attraktivitet och utveckling. Stiftelsen Nämforsens medvetenhet kring hållbarhetsfrågor, och dess långsiktiga arbete med skötsel och förvaltning av kulturarvet, säkerställer att även framtida generationer kan besöka hällristningarna och förtrollas av dess mytomspunna magi.

Fakta Stora Turismpriset:
Stora Turismpriset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Det är en fristående stiftelse vars syfte är att främja utvecklingen av kunskap inom svensk turism. Tillväxtverket är idag stiftelsens huvudman och utser dess styrelse. Administration och förvaltning av stiftelsen hanteras av Tillväxtverket och Kammarkollegiet.

Rösta här fram till den 7 augusti 

Publicerat