Små surströmmingskaggar som rymde 1-3 liter började tillverkas av fiskarna i Ulvöhamn på 1870-talet. En pionjär på området var fiskaren Erik Bergner, ”Gubben Ångerman” i Ludvig Nordströms Ulvö-noveller. En normalfamilj tillverkade ofta 500 kaggar under en vinter och hela familjen engagerades i de olika arbetsmomenten.
Den salterinäring som växte fram från slutet av 1890-talet krävde högre produktionsvolymer och mötte större krav på emballagets kvalitet. Plåtburkar med falsade bottnar bildade grunden för denna industri.
– Fiskarna fortsatte dock att tillverka träkaggar för egen surströmmingsförsäljning ända fram till 1940-talet. Främst små kaggar på cirka 1,5 liter för den växande turismen, berättar Tom Sahlén.
Övrig kultur
Kaggtillverkning Ulvö Museum
Ett genuint hantverk gör comeback på Ulvön. Öns museum tar fisketraditionen till ytterligare en nivå då det blir produktion av klassiska surströmmingskaggar.
– Vi ville ta fram en kagge så som den faktiskt såg ut och som köparen kan använda, säger projektledaren Tom Sahlén.
– Vi ville ta fram en kagge så som den faktiskt såg ut och som köparen kan använda, säger projektledaren Tom Sahlén.
Publicerat