Trafik

Ta en paus – det kan rädda liv!

Rastplatsaktiviteten "Ta Paus" är en välkänd syn längs våra sommarvägar. Under några hektiska dagar under semestertiden står MHF på 60 rastplatser över hela landet och bjuder på fika och uppmuntrar till att Ta Paus.

Många semesterfirare struntar i att ta regelbundna pauser. Det är dumt eftersom en paus faktiskt kan rädda liv. Forskning som tyder på att allt för många olyckor beror på att föraren har somnat bakom ratten. Varje år arbetar hundratals MHF-funktionärer ideellt med den här aktiviteten på omkring 60 rastplatser över hela Sverige. Från Brösarps backar i söder över Råbyhed och Höga Kusten till Ljusvattnet i norr hittar du MHF.

Störst chans att träffa på Ta Paus-gänget på din resa är sista helgen i juli (28-30/7) då man kraftsamlar, men redan före midsommar var de första funktionärerna ute. Det sista datumet är i början på september.
8-9 juli finns MHF på plats på E4 vid Mosjön och helgen 29-30 juli är det E4 Höga Kusten som gäller.

Här finns en förteckning över platser och datum över hela landet.

Under Ta Paus får MHF möjlighet att synliggöra förbundet och det arbete man utför på ett positivt sätt samtidigt som man kan ge viktig information till trafikanter om trafiksäkerhet. I enkätform får också MHF viktiga svar på vad resenärerna tycker om olika trafiksäkerhetsfrågor.

Alla utvärderingar som gjorts visar att arrangemanget tagits emot mycket positivt av såväl besökare på rastplatserna som av MHF:s funktionärer. Detta har visat sig vara ett bra sätt att under trevliga former nå trafikanter med trafiksäkerhetsinformation.
– På ett antal rastplatser har vi kört Ta Paus i många år och där träffar vi varje år resenärer som har väntat på oss, säger Sabrina Sandhu, projektledare för MHF:s stora sommarkampanj Ta Paus.
– De känner igen oss och är mycket glada när vi är på plats. Att vi bjuder på fika är självklart också uppskattat.

Nytt material för i år är bland annat en folder med kortfattad information på fem språk, och en medlemskampanj där den som blir medlem under Ta Paus kan vinna presentkort på upplevelser. Som vanligt finns det också bingobrickor för barnen, och de brukar vara mycket uppskattade.

Publicerat