Övrig sport

50 år med Käglorna

Året var 1967 med vattenskidåkande pionjärer i Christer Strömqvist, Lars-Göran Östman, Ulf Gärdin, Lars Gärdin, Leif Jenstad och Hasse Lindgren.
Och nu har Käglorna hunnit bli 50 år.
– Det är inte klokt vad tiden går, säger Ulf Gärdin.

Vi är några minuter sena när redaktionsbilen dundrar fram på Brogatan i Svedjeholmen och svänger ner på Kägelvägen. Vi har stämt möte med några av dem som var med från allra första början med anledning av att vattenskidklubben Käglorna jubilerar. Sex rutinerade herrar väntar på oss i föreningens klubbstuga vid Veckefjärden. Fyra av pionjärerna finns på plats tillsammans med mångåriga eldsjälarna, ledarna och åkarna; Robert Pehrs och Kent Hållberg.

Allt utvecklar sig till en mycket trevlig pratstund om en synnerligen speciell förening i Örnsköldsvik – som blev bäst i världen.
Det startade på några små sjöar och en marsdag för 50 år sedan bestämde sig Christer Strömqvist, Lars-Göran Östman, Ulf Gärdin och Lars Gärdin att göra gemensam sak tillsammans med Leif Jenstad och Hasse Lindgren. Tonårsgrabbarna som åkte vattenskidor på Sörtjärn bildade förening med motsvarigheterna på Skulesjön.

Käglorna blev verklighet. Förmodligen kommer namnet ur alla vurpor och fall under tusentals och åter tusentals träningstimmar.
– Under den första tiden hade var och en med sig sin bensindunk så att det skulle räcka till alla träningar, berättar Ulf Gärdin och skrattar.
Showdebuten skedde på Mosjön samma år och under ett halvt sekel har Käglorna bjudit på över 100 vattenshower i och utanför Sveriges gränser.
– Det varierade, men vissa år genomförde vi 30 shower och det dröjde inte länge förrän tjejerna anslöt till gänget. Lisbeth Dahlqvist (numera Karlsson) var först, berättar Leif Jenstad.

1976 blev klubben historisk och slog världsrekord med att bygga en pyramid av tio personer i fyra våningar. En prestation som krävde massor av misslyckade försök under flera år, men när den lyckades innebar ännu fler shower och till och med tv-inspelningar. Under en längre period ansågs Käglorna till och med vara världens bästa showgrupp på vattenskidor.
– Fantastiskt med tanke på vilket klimat som råder på våra breddgrader jämfört med många andra platser på jordklotet. Det säger en del om föreningen och om den fina sammanhållningen som funnits och som fortfarande finns, säger Kent Hållberg.
I dag har klubben närmare 30 aktiva vattenskidåkare och upplever precis som alla föreningar toppar och dalar i verksamheten.
– Det går upp och det går ner, men vi räknar med att genomföra ett par shower i sommar både på hemmaplan och på andra orter, säger Kent Hållberg som tillsammans med Annika Bronemo, en rad andra och i samarbete med Olof Wigren skapat en jubileumsbok. En skrift om starten och utvecklingen under åren kryddat med många bilder under 50 år av vattenskidåkning.
En stolt historia väl värd att berätta.

 

Publicerat