Musik

”Världens bästa konsert”

Miss Li lovar att bjuda på något riktigt stort 7/7 i Strandparken.

7/7 är det dags. Sjunde i Sjunde med Miss Li som just nu är på ett strålande spelhumör och längtar efter att ställa sig på scenen i Strandparken inför tusentals sommarglada ö-viksbor. Här bjuder hon dessutom på 7 favoritalbum som alla borde ha i sin samling.

7an får en pratstund med Miss Li, eller Linda Carlsson som hon heter, när hon fått några dagars ledighet från sommarens turné där hon just gett konserter i Uddevalla och på Furuviksparken i Gävle.

Hur är läget nu när turnén kommit igång?
– Bara bra, jag kom hem igår kväll i ett lyckorus. Det är så härligt att efter flera år få komma ut och möta publiken igen. Jag hade börjat glömma av den känslan och jag hade funderat över om jag fortfarande kunde leverera. Men det gick bra och jag har gett så mycket i helgen att jag är helt slut, jag har blåmärken överallt.

Blåmärken? Det går tydligen vilt till på dina konserter!
– Jag ramlade av pianot när jag stod på det. Jag lyckades kura ihop mig till en boll men nu ser jag att det tog rätt hårt ändå (ha-ha).

Efter några hektiska år hade Linda Carlsson faktiskt planer på att lägga ned Miss Li.
– Jag var trött på Miss Li. Jag kände ingen inspiration eller lust och behövde en ordentlig paus. Jag kände mig kräkfärdig och hade ett väldigt starkt behov att vara mer Linda Carlsson än Miss Li. Jag behövde vakna i samma säng morgon efter morgon och gå tillbaks till mer basala behov i min vardag. Jag har också skrivit musik med andra artister, designat kläder, stylat och sytt scenkläder till andra projekt.

Men så kom plötsligt lusten tillbaka igen – med en rejäl smäll.
– Och jag menar verkligen med en smäll. Jag ramlade i en trappa, slog ut mina framtänder och fick sy ihop hela läppen. Det blev ett uppvaknande och dagen efter satte jag mig vid pianot och skrev grunderna till ”Bonfire”. Det var starten på allting. Från den dagen så visste jag att jag hade öppnat dörren till ett nytt Miss Li-album.

Planen var att albumet redan skulle vara ute, lagom till sommarturnén. Men nu ser det ut som att det kommer under hösten istället.
– Det känns faktiskt jättekonstigt men det är skivbolagets beslut, de vill gärna släppa singlar först. De tycker att det finns så mycket starkt material att det skulle vara att kasta en massa låtar i sjön genom att släppa allt på samma gång. Det blir nog en eller två singlar till innan albumet kommer och jag börjar känna mig helt okej med det. Även om jag själv lyssnar mycket på album så måste man tänka på hur folk lyssnar på musik idag, säger Linda och berättar att folk utomlands fått upp ögonen för Miss Li efter singeln ”Aqualung”. Kanske blir det en internationell satsning.
– Vi försöker åtminstone undersöka vad det är för intresse, hur relevant det kan vara. Vi har fått väldigt mycket positivt gensvar från nya håll med kommentarer att Sonny och Linda borde komma och skriva till den och den artisten. Vi skriver mycket åt andra artister också och det gäller att försöka balansera arbetet. Men i sommar ligger mitt fokus på Sverige och Skandinavien.

Sonny är Lindas låtskrivarkompanjon, ständige gitarrist och livskamrat Sonny Boy Gustafsson, som hon självklart har med sig när hon kommer till Örnsköldsvik 7 juli.
– Jag åker med samma band som jag haft i tio år nu, vi trivs så bra ihop. Dessutom har vi blåsare med, liveblås är så fantastiskt att ha och jag vill unna mig att ha den extra kryddan. Att spela live utan blås är som att äta pasta utan ketchup.

Sommaren är i det närmaste fullbokad för Linda Carlsson, som alltså får finna sig i att vara Miss Li ett bra tag till.
– Det är många gig och tv-inspelningar, samtidigt som vi fortfarande jobbar lite med albumet. Bara häromdagen skrev vi en ny låt, det kanske blir nästa singel.

När Linda väl får någon ledig tid över ägnar hon den ofta åt att promenera.
– Jag går gärna runt i Stockholm. Det är ibland så lätt att åka iväg någonstans, men varför lämna Sverige när det är som finast nu på sommaren? Jag försöker bara vara, sätta mig ned på något café och titta på folk. Det är så jag samlar på mig idéer för att skriva texter. Och så åker jag förstås gärna upp till Borlänge och hälsar på mina föräldrar.

Just Borlänge blir det dagen efter konserten i Strandparken här i Ö-vik, då festivalen Peace & Love väntar. Men först ska Miss Li ge järnet här hos oss, och göra alla ö-viksbor – och andra tillresta – lyckliga.

Vad kan publiken räkna med när du kommer hit med ditt 7-mannaband?
– Det blir drag, och jag tror att folk kommer att känna igen de flesta låtarna och dansa med. Det blir nog världens bästa konsert! Skriv in ”blink blink”, säger Linda Carlsson.

Miss Lis album:
Late Night Heartbroken Blues (2006)
God Put a Rainbow in the Sky (2007)
Songs of a Rag Doll (2007)
Dancing the Whole Way Home (2009)
Beats & Bruises (2011)
Tangerine Dream (2012)
Singles and Selectet (2012)
Wolves (2013)
Nytt album släpps hösten 2017

7 album (eller fler) som alla måste ha
Vi bad Miss Li att tipsa om 7 album och hon tog en promenad och kom fram till följande:
The Beatles – Sergeant Peppers Lonely Hearts Club Band (1967)
– Det går helt enkelt inte att komma ifrån det här albumet.
David Bowie – The Rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)
– Samma sak när det gäller Ziggy.
Neil Young – Harvest (1972)
– Ett absolut måste.
Kate Bush – The Kick Inside (1978) eller Hounds of Love (1985)
– Kate Bush är en stor inspiratör och här kan jag inte välja. Jag upptäckte henne på The Kick Inside, köpte alla album och fastnade då för Hounds of Love.
Radiohead – OK Computer (1997)
– En tonårssynd kan jag säga, men jag gillar produktionen.
The Monks – Black Monk Time (1966)
– Jag vill tipsa om något som folk kanske inte hört, det här är 60-tal och föregångare till punken.
PJ Harvey – Stories from the City, Stories from the sea (2000)
– En annan idol, och jag träffade henne faktiskt i toalettkön innan Kate Bush-konserten i London 2014.
Pugh Rogefeldt – Ja Dä Ä Dä! (1969)
– Ja just! Den plattan måste också med. En ung kreativ Pugh som drar åt olika håll och går sina egna vägar, säger Miss Li när jag berömmer henne för versionen av Pughs ”Här kommer natten” som hon gjorde i ”Så mycket bättre” 2012.

Sjunde i Sjunde klockan Sju
2008 – Uno Svenningsson2009 – Bo Kaspers Orkester2010 – Salem Al Fakir2011 – Orup2012 – Amanda Jenssen2013 – Petra Marklund2014 – Agnes 2015 – Petter 2016 – Takida2017 – Miss Li
När? 7/7 klockan 19.00.
Var? Strandparken i Örnsköldsvik.
Varför? Årets stora publikfest, dessutom är det gratis.
Arrangörer: 7an Mediapartner i samarbete med Övik Energi, Eitech, Fastighetsbyrån, Eurocon, OKQ8, Nordemans Bil, Nybergs, COOP och Svenska kyrkan.

Publicerat