Utställning

Mitt syrum

Robert Gabris från Wien har under juni varit "artist in residence" hos Örnsköldsviks Kollektiva
Konstnärsverkstad i Kulturfabriken. Nu ställer han ut under en vecka, med vernissage tisdag 20 juni mellan 18 och 20.

Robert Gabris, född i Slovakien men numera verksam i Wien, Österrike, är under juni månad utbyteskonstnär hos Örnsköldsviks Kollektiva
Konstnärsverkstad i Kulturfabriken. Gabris har gått konstutbildningar i såväl Bratislava som i Wien och har de tre senaste åren ställt ut i bland annat Frankrike, Italien, Polen, Slovakien och Shanghai. Nästa vecka visar han sin konst i Galleri Lokomotiv.

Här är hans egen text om sin utställning:

"Mitt syrum är en abstrakt plats och ingen annan kan komma in i det, eftersom det bara finns i mitt sinne. Den som vill lära sig mer kan se olika fragment och bilder på rummet i min utställning. Vad som verkligen händer inuti förklaras bara av en grafisk berättelse och metafor.
Så kom in och välkommen till mitt rum.

Detta rum är en reträtt dit jag flyr om jag inte mår bra, om jag vill vara ensam och spendera tid med mina tankar. Denna vistelse erbjuder total ensamhet och tomhet som är nödvändig för mig. Här reflekterar jag över det förflutna och konstruerar framtiden.
Här är viktiga händelser som har följt mig på denna resa, till exempel en hemsk rädsla och oro för min far, när läkare på sjukhuset upptäckte vatten runt hans hjärta. Här, medan jag väntade på resultaten av hans undersökningar, tänkte jag på planering och byggande av mitt syrum och sedan på att överföra det till papper.
Vid sådana tillfällen blir mitt rum en brådskande/viktig, akut reträtt, som kan tolkas här i min teckning.

Jag skildrade mig själv, könlös, i mitten av storskaliga teckningar.
En andra gång har jag har ritat mitt ansikte i en spegel, ovanför diskbänken, i vilket klart vatten kommer. I denna bild har jag smink med en kvinnlig touch på mig.
Jag har ritat mig själv utan könsorgan för att se hur det skulle vara utan könsnormer och roller. Hur skulle detta samhälle titta på mig och hur långt skulle detta påverka mitt liv och ses annorlunda?

Jag använder tiden och rummet här för att vara ensam.
För att bli kompatibel med denna värld."

Publicerat