Samhällsinformation

Vad förväntas av Västernorrland?

I morgon, den 15 juni, anordnar länsstyrelsen en regional totaförsvarskonferens på hotell Höga Kusten. Syftet med konferensen är att ge en aktuell bild av det förändrade säkerhetspolitiska omvärldsläget och vad som förväntas av länet regionalt avseende totalförsvarsplanering.

Jan Hyllander, försvarsdepartementet och Lena Asplund, riksdagsledamot (M) och ledamot i försvarsutskottet är bara några av de föreläsare som deltagarna får lyssna till under dagen. 
 
– ​Vi står inför ett omfattande arbete för att återuppbygga totalförsvaret, den här dagen är viktig för prioriteringen av arbetet i länet, säger landshövding Gunnar Holmgren.
 
Program:
08.45-09.15     Registrering och fika
 
09.15-09.30     Inledning (Landshövding Gunnar Holmgren)
 
09.30-10.30     Läget i Ryssland och deras förhållande till omvärlden (Dr. Peter A Mattsson, Försvarshögskolan)
 
10.30-11.30     Påverkanskampanjer – hur används de? (Sebastian Bay, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)
 
11.30-12.30     Lunch
 
12.30-13.30     Den försvarspolitiska inriktningen – vad innebär den i praktiken (Jan Hyllander, Försvarsdepartementet)
 
13.30-14.30     Totalförsvaret – nu och i framtiden (Lena Asplund, riksdagsledamot (M) och ledamot i försvarsutskottet)
 
14.30-15.00     Kaffe
 
15.00-15.45     Vad görs regionalt nu och framåt (Torbjörn Westman, beredskapsdirektör Länsstyrelsen Västernorrland och Överste Mikael Frisell chef Militärregion Nord)
 
15.45-16.00     Avslutning
 
Moderator: Thomas Bengtsson, Länsstyrelsen Västernorrland
 
Bakgrund
I försvarspolitisk inriktning – Sveriges försvar 2016-2020 anger Riksdagen att den säkerhetspolitiska situationen i Europa har försämrats och att det innebär förändrade krav på den svenska totalförsvarsförmågan. Den 10 december år 2015 beslutade Regeringen om planeringsanvisningar för det civila försvaret och att myndigheter med särskilt ansvar inför och vid höjd beredskap ska återuppta planeringen för sin beredskap inom ramen för civilt försvar.
 
Den 10 juni år 2016 överlämnade Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rapporten Sverige kommer att möta utmaningarna – gemensamma grunder (grundsyn) för en sammanhängande planering för totalförsvaret till Regeringen. I grundsynen anges ett antal förmågor som dels bör finnas redan i dag och dels som bör finnas 2020.
 
Den 11 maj 2017 fattade Regeringen ett beslut som innebar ett uppdrag till Försvarsmakten och MSB att främja och utveckla en sammanhängande planering för totalförsvaret. Regeringen lyfte även fram ett antal förmågor som ska finnas senast vid utgången av 2018. Dessa förmågor är:

  • ·        krigsplacering av personal,
  • ·        planering för stöd till Försvarsmakten under höjd beredskap avseende försörjning av kritiska förnödenheter, egendom och tjänster genom t.ex. avtal, lager, förfogande och ransonering,
  • ·        aktörsgemensam samverkan som möter de höga krav på sekretess och robusthet som ställs vid höjd beredskap, samt
  • ·        planering för att verka från alternativ och/ eller skyddad ledningsplats.

 
Länsstyrelsen är länets högsta civila totalförsvarsmyndighet med uppgift att samordna beredskapsplaneringen inom länet.

Publicerat