Mat & dryck

Lockande glöd

Sommaren är här och grillröken ligger tät i villakvarteren vid middagstid. Och det är inte så konstigt – köttbiten, vego-göttat, tillbehöret, gårdagens rester eller kvällens efterrätt – nästan allt blir ju godare grillat.

Sötpotatiscrème
2 sötpotatis
250 g crème fraiche
1 nypa äkta vanilj
1 nypa cayennepeppar
salt

Slå in sötpotatisen i folie och lägg på indirekt värme i grillen (eller ugnen på 150 grader om du föredrar) ungefär en och en halv timme tills de är helt mjuka. Ta ut innanmätet och lägg i en skål. Mixa i crème fraiche och kryddorna till en jämn röra. Smaka av med salt, cirka 1 tsk.


Rökt salsa
3 tomater
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 jalapeños
1 tsk vitvinsvinäger
1 lime
0,5 tsk salt
Koriander, ett knippe
Rökspån, gärna mesquite eller hickory.
1 msk vodka för hugade

Dela tomaterna och rödlöken. Skala vitlöken och stick hål på dina jalapeños så att de inte exploderar av misstag. Lägg grönsakerna i en låg eldfast form, ställ in i grillen på indirekt värme, släng på någon näve rökspån på glöden, lägg på locket och låt stå till röken skingrats helt cirka 20 minuter. Ta ut grönsakerna, hacka eller mixa och tillsätt vinäger, hackad koriander och salt. Och vodka om du så vill.
 

Limepicklad rödlök
1 rödlök
1 lime
lite salt

Dela limen och grilla på hög värme med snittytan nedåt en minut. Skär löken i tunna ringar. Salta, rör om och pressa limen över. Smaka av och låt stå minst en halvtimme.
 

Fruktig habanerosås
1 stor habanerochili
1 vitlöksklyfta
50 g mango
250 g gröna tomater
0,5 dl vitvinsvinäger
salt

Rosta vitlöken och habaneron lätt på grillen. Kärna ur chilin (akta fingrarna och peta dig inte i ögonen). Dela körsbärstomaterna och kläm ut kärnorna och det vattniga innandömet att slängas. Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör till en jämn sås. Smaka av med salt. Njut droppvis.
 

Rökta revben
Tunna revbensspjäll
Salt
Svartpeppar
Rökspån, gärna äppelträ, ek eller vad du nu hittar.
Äppeljuice
BBQ-sås (se recept nedan)

Ta bort den tunna hinnan som sitter på insidan av revbenen och skär bort broskdelen. Torka dem med hushållspapper och salta och peppra. Lägg på grillen på indirekt värme och rök under lock i ungefär en timme eller två på 125 – 130 grader genom att då och då slänga på en näve fuktigt rökspån på glöden. Ta ut ur grillen, slå in i dubbel grillfolie och häll på en skvätt äppeljuice. Revbenen ska inte simma i juicen utan bara doppa tårna. Gör fina tighta paket utan hål. Fortsätt tillaga på grillen eller ta in och placera i ugnen på 130 grader under ungefär 2 timmar. Du har redan fått fin röksmak på köttet och i foliepaketen kommer de ändå inte att absorbera mer rök.
Under tiden köttet tillagas passar det bra att göra BBQ-såsen.
Kolla om köttet är klart genom att dra och böja biten. Köttet ska inte falla av benet men vara mört och fint. När så är fallet – ta ut revbenen ur foliepaketen, lägg dem på grillen, indirekt värme som tidigare, och pensla med BBQ-såsen på båda sidor. Låt dem ligga och gona sig cirka 15 minuter, och vänd halvvägs genom tiden. (Du kan också göra detta i ugnen om du mot förmodan inte har grillen igång längre.)
 

BBQ-sås med hallon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor 
1 dl farinsocker
0,75 dl vinäger
1 förp. (225g) hallon
1 dl passerade tomater
1 lime
2 ancho eller mulato chilies
1 chipotle
1 msk worcestershiresås
1 tsk spiskummin
1,5 tsk salt
olivolja att steka i

Hacka lök och vitlök fint och stek tillsammans med spiskummin i olja på låg temperatur tills de mjuknar och blir lite genomskinliga. Tina och mixa hallonen och passera genom en sil för att få bort kärnorna. Tryck och rör med en slickepott för att pressa ur all puré. Rosta chilifrukterna lätt så att de puffar upp och ta bort det hårda fästet och kärnorna. Tillsätt alla ingredienser till kastrullen och låt småputtra tills såsen är kletig, 10-15 minuter. Mixa såsen slät.


Fibs (vego-ribs)
Oumph! Filé eller strip.
BBQ-sås (se recept ovan)

Skär filéerna i bitar och marinera i såsen ett par timmar. Plocka bitarna ur såsen och grilla dem knapriga på hög värme.
 

Coleslaw med äpple
300 gram rivna morötter
500 gram riven vitkål
2 äpplen
0,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
3 msk vitvinsvinäger
nymalen svartpeppar
salt

Skär morötter, vitkål och äpple fint, gärna med en mandolin eller riv på ett grovt rivjärn, och håll separat. Lägg vitkålen i en bunke och strö över salt. Massera kålen ordentligt och låt stå ett tag. Skölj kålen i iskallt vatten, låt rinna av och krama ur ordentligt. Rör ihop crème fraiche, majonnäs och vinäger och blanda med övriga ingredienser i en stor bunke eller skål. Smaka av med salt och rikligt med peppar.
 

Mumsig majs
4 majskolvar med blast.
Smör
Salt
Rökt paprikapulver
1 lime

Lägg majskolvarna i blöt 30 minuter. Tryck ner dem med en mindre tyngd om de flyter upp i vattnet. Ta upp och ruska av överflödigt vatten. Grilla på direkt värme tills blasten svartnar ordentligt. Vik bort blasten för att blotta majskornen, grilla lite till, stryk med smör, droppa över limejuice och strö över lite salt och paprika-pulver.
 

Het ananas
1 hel ananas
5 cl mörk rom
1 msk muscovadosocker
1 röd medelstark chili
1 lime
vaniljglass eller annan favorit

Hacka chilin smått och blanda med rom, socker och limejuice i en större påse. Låt sockret lösas i vätskan. Skär bort ananasens skal, dela i grillvänliga bitar och skär bort den träiga delen i fruktens centrum. Lägg i påsen och se till att marinaden täcker alla fruktdelar. Låt vila någon timme, förslagsvis medan ni äter den andra maten. Grilla på direkt glöd tills bitarna fått fin färg på alla sidor och mjuknat. Servera med glassen och lite av marinaden.
Vill du inte göra rom-marinaden går det bra att grilla ananasen färsk och uppskuren. Det är också väldigt gott.
 

Grape- och rabarberdricka
500 g rabarber
3 dl strösocker
1 dl vatten
2 blodgrapefrukt
1 kvist rosmarin
kolsyrat vatten eller mousserande vin

Rensa rabarbern och skär i små bitar. Tvätta en av grapefrukterna och riv skalet fint utan att det vita kommer med. Pressa juicen ur båda frukterna ner i en kastrull, lägg i övriga ingredienser och låt sjuda försiktigt 15 minuter. Sila i en finmaskig sil över vätskan i en annan kastrull och pressa med en sked för att få ut det mesta av dropparna. Låt koka till en lös sirapsliknande konsistens. Häll i botten av ett glas och toppa upp med kolsyrat vatten eller mousserande vin, beroende på vilken typ av drink du vill ha.

Publicerat