Hus & Trädgård

Slipp stingsliga insekter

Sommaren är här vilket innebär att getingar och flugor snart kan bli ett problem för den som vill äta, vare sig det är ute eller inne. Se till att göra det trevligt för välkomna gäster genom att mota bort de ovälkomna.

1. Skapa en inbjudande miljö men bara för de inbjudna

Genom en diskret utomhusdekor avskräcker du de värsta marodörerna. Starka färger liksom doften av blommor lockar getingar och flugor. Var därför sparsam med dekoren och låt maten tala i stället.

2. Flytta in på kvällen

Det är dina gäster som ska njuta mest av en lång middag. Genom att flytta inomhus innan solen går ner undviker du att ge insekterna den bästa kvällen. I skymningen är insekterna nämligen mest aktiva. Genom att flytta in förekommer du insekterna och dina gäster kan äta middagen i lugn och ro utan myggor och andra insekter som stör. För den som ändå väljer att utmana myggen är citronellaljus ett sätt att hålla dem på avstånd.

3. Skydda dig från getingbon

Det är snudd på omöjligt att skydda en byggnad från en ensam drottning. Om en byggnad har varit hem för getingar tidigare så är det troligt att det kommer att ske igen. Var därför uppmärksam på nya gäster. Getingar som flyger in och ut ur byggnaden under bjälklag eller till exempel håltegel är ett säkert tecken på att de håller på att etablera sig. Upptäcks de tidigt på säsongen kan deras bon förstöras innan de blivit så många i antal att de utgör en fara.

4. Var förberedd för getingstick

Förr eller senare är det ofrånkomligt att någon blir stucken. En första-hjälpen-utrustning är naturligtvis bra att ha till hands men ännu viktigare är att du vet vad du ska göra när det händer. Så länge den stuckna gästen inte är allergisk eller överkänslig mot getingstick räcker det med att rengöra bettet och lägga på is tills svullnaden gått ner. Men skulle situationen bli mer allvarlig är det viktigt att adress och telefonnummer till närmaste akutmottagning finns till hands.

5. Se upp för stingsliga och berusade drönare

Getingar blir ett större problem under sensommaren. Då finns det färre larver att mata för drönarna och nya drottningar som parat sig har lämnat boet. Hanar och drönare blir därför tröga och stingsliga så här års. De äter dessutom av övermogen frukt vilket kan leda till viss berusning. Inte förrän temperaturerna sjunker och resten av invånarna i boet dör går vi säkra.

Slutligen är det viktigt att vara på sin vakt och hålla koll på förekomsten av getingar redan på vårkanten och fram till höstmånaderna. Hittar du ett bo är det viktigt att komma ihåg att det kan vara farligt att ta hand om det själv, särskilt för den som är överkänslig mot sting. Att störa getingarna kan provocera dem till angrepp i ett försök att försvara sig. Ett bo ska hanteras av en skadedjursbekämpare som har utbildning och rätt säkerhetsutrustning för att på ett säkert sätt se till att getingboet tas bort och förstörs utan att någon kommer till skada.

Publicerat