Du är här

2017-06-11 - Skola & utbildning
Foto: Håkan Nordström

Jobbtips till årets studenter

I veckan gick 2 300 personer ut gymnasieskolan i Västernorrlands län. För många väntar vuxenlivet med jobbsökande. Mobilen kan göra letandet lättare.

Nu i veckorna slutar drygt 90 000 personer gymnasieskolan i Sverige. I Västernorrland tog omkring 2 300 ungdomar studenten och det finns fortfarande möjligheter för dessa att få ett jobb. Med mobilen blir det lite lättare att hitta lediga jobb, chatta med en arbetsförmedlare eller delta i olika webbinarier.

– Även om man inte fått jobb än ska man inte ge upp. Nya platser anmäls hela tiden och skapar öppningar för det första jobbet, tipsar Per Renström, arbetsförmedlingschef och talesperson för Arbetsförmedlingen i Västernorrland.

Slutbetyg från gymnasiet innebär en fördel på arbetsmarknaden. Även för jobb som inte egentligen kräver gymnasiekompetens ser många arbetsgivare det som en merit.
– Att ha tagit studenten är en stor fördel och de som gått yrkesinriktade gymnasieutbildningar har ofta extra bra jobbchanser, säger Per Renström.

Den starka efterfrågan på arbetskraft gör att det finns många jobböppningar även för unga som inte har så mycket arbetslivserfarenhet. Även om många feriejobb nu är tillsatta anmäls hela tiden nya jobb till Arbetsförmedlingen, både i Sverige och utomlands. Med appar som Platsbanken, Sommarjobba och Yrkesguiden är det enklare att kombinera jobbspaning med andra sommaraktiviteter.

Ett annat tips är att besöka eller ringa just de arbetsplatser du är mest intresserad av att jobba på och berätta att du finns, varför du vill jobba just där och vad du kan bidra med. Glöm inte heller att vårda ditt nätverk och prata med släkt, vänner och bekanta om jobbmöjligheter.

 

Arbetsförmedlingens tips till ungdomar:

  • Lediga jobb strömmar in hela tiden. Hitta dem enklare genom att ladda ner Arbetsförmedlingens appar Sommarjobba och Platsbanken.
  • Lyssna på någon av Arbetsförmedlingens jobbpoddsavsnitt, till exempel avsnitt 65: Sista minuten-tips: sommarjobb eller avsnitt 66: ”Tips till dig som tar studenten!” www.arbetsformedlingen.se/jobbpodden)
  • Kolla in Arbetsförmedlingens app, Yrkesguiden, med framtidsutsikterna för olika yrken.
  • Skriv in dig på Arbetsförmedlingen, lättast via Arbetsförmedlingens webbplats där du också kan boka in ditt första planeringsmöte. Men glöm inte att du måste gå till mötet på Arbetsförmedlingen för att bekräfta dina uppgifter. Ta med legitimation, betyg och andra intyg.
  • Var med på ett webbinar, livesänt seminarium, om hur du söker jobb. Tider och anmälan via Arbetsförmedlingens webbplats: www.arbetsformedlingen.se/webbinar
  • Vårt webbinar om att söka sommarjobb kan du titta på här: https://bambuser.com/v/6720500

 

Dela med dig av denna artikel på: