Trafik

Trafikverket rensar skyltfloran i Västernorrlands dikeskanter

Under vår och sommar sätts det upp en stor mängd hemmagjorda skyltar efter vägarna. Skyltarna är ofta ett hinder för att sköta vägarna och är ibland en direkt trafikfara. Nu intensifieras arbetet med att ta bort olagliga skyltar i Västernorrland.

Under sommarhalvåret finns det många vägsträckor med reklamskyltar som sätts upp av såväl privatpersoner som företag. Skyltarna i vägområdet gör det svårare att rensa diken och utföra slyröjning eller slåtter. En del skyltar är också trafikfarliga. De kan ha en olämplig placering eller ta uppmärksamhet från körningen och ibland också vara utformade på ett farligt sätt.

I vägområdet är det inte tillåtet att sätta upp egna märken och skyltar. Trafikverket och deras entreprenörer tar kontinuerligt bort felaktigt uppsatta skyltar i samband när annat arbete görs längs vägarna. Under juni månad görs en mer grundlig vårstädning inom länet där fokus ligger på att ta ner dessa skyltar.

– Skyltar som inte är skadade tar vi oftast reda på och förvarar hos entreprenören. Många kanske inte vet att det är olagligt, och de kan få tillbaka skylten om den finns hos entreprenören, säger Mats Sandgren på Trafikverket.

Fakta 

  • Vad som är vägområde kan variera men det utgörs ofta av vägbanan, dikets ut- och insida och ytterligare 3-5 meter åt sidan. Där det finns viltstängsel går vägområdet ända till stängslet och ytterligare en meter innanför.
  • Vägområdet kännetecknas oftast av att det inte finns träd där och att området slyröjs eller slåttras varje år.
  • I vägområdet är det inte tillåtet med egentillverkade märken eller skyltar. Utanför vägområdet krävs förutom markägarens tillstånd även ett bygglov av kommun eller länsstyrelse.
Publicerat