Nyheter/Reportage

Roligare väntrum för barn

Många timmar i ett väntrum är alltid trist. För barn kan tiden kännas ännu längre. Tack vare två dedikerade sjuksköterskor och flera sponsorer har nu akutens barnväntrum fått en lekfull uppfräschning.

Barnväntrummet på Örnsköldsviks sjukhus akutmottagning har blivit ett riktigt lekrum sedan sjuksköterskorna Ida Vestin och Marii Sundberg slog sina kloka huvuden ihop.

– Det började med att vi blev tilldelade det här väntrummet som vårt ansvarsområde när nya akuten öppnade, säger Ida och fortsätter.

– På mottagningarna har man oftast en bestämd besökstid, men här på akuten kan det bli långa väntetider på tre-fyra timmar, och det blir så trist.

– Vi ville därför göra det lite roligare för barnen än bara basen med bänkar, bord och en tv, säger Marii.

Icebreakers hade redan bidragit med en aktivitetsvägg, men då det fortfarande fanns ytterst begränsat med lekmöjligheter ville Ida och Marii satsa ordentligt.

– Vi funderade på om vi kanske kunde söka sponsorer, säger Marii och berättar att de skickade iväg ett mejl till flera företag i kommunen.

Ibland blev det ett nej, men ganska ofta blev det ett ja. Alla möjliga företag har bidragit till trevnaden, som Sidensjö sparbank, Själevads El, Strömsknallen, Stena Recycling.

– Till och med ett företag från Sollefteå, TSAB, ringde och undrade vad vi ville ha till väntrummet, säger Marii och berättar att det finns andra företag som bidragit väldigt generöst, men som vill vara anonyma med sina donationer.

Nu finns det tack vare Ida, Marii och sponsorerna allt från lekbord med tågbana till iPads med spel i akutens barnväntrum. Här finns en hopp-hage, lekdjur, docka, barnvagnar, ett mini-kök att pyssla i och mängder av tillbehör.

Rummet är nu så trevligt att det händer att barnen inte vill lämna det när det äntligen är dags för dem att få hjälp av sjukvårdspersonalen. Enda nackdelen är att det finns de som gillar leksakerna så mycket att en del försvinner med hem. Det vore naturligtvis bättre om de fick vara kvar så att fler får möjlighet att leka. Och hittar man någon favorit så är det dessutom mindre tråkigt att åka tillbaka till akuten om olyckan skulle vara framme.

Till exempel fattade Idas egna barn Judith och Manfred tycke för flera av leksakerna, som dockan, när de var tvungna att besöka sjukhuset härom veckan, och pratade om dem när det blev dags att åka tillbaka.

– Vi känner oss nog lite stolta – det blev ganska bra, säger Ida. När vi var här satt vi i två timmar och det gick jättebra. Barnen lekte hela tiden.

Publicerat